Preskocit navigáciu

"Sahara" privítala nadšencov vojenskej histórie


Náčelník Generálnebo štábu OS SR generál Ľubomír Bulík dnes (26. augusta 2011) navštívil priestor Vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie (VTSÚ Záhorie), kde sa koná najväčšie stretnutie vojenských historických vozidiel a klubov vojenskej histórie na Slovensku. Práve pre výnimočnosť terénu, jedinečnom v strednej Európe, ktoré svojim prostredím pripomína púšť, sa toto podujatie nazýva SAHARA 2011 a koná sa každoročne pri príležitosti výročia osláv Slovenského národného povstania. Počas druhej svetovej vojny túto lokalitu vyvužíval nemecký Wehrmacht na výcvik vojakov a skúšanie svojej techniky do Afriky. V tomto roku nad celým podujatím prevzal záštitu náčelník Generálneho štábu OS SR.

Okrem historických vozidiel rôznych značiek a typov, ktoré medzi sebou súťažia v rôznych kategóriách, sú súčasťou podujatia aj ukážky bojov z obdobia 2. svetovej vojny, dynamická ukážka zbraní a techniky v teréne, lietadlá a rôzne pyrotechnické efekty. Nadšenci vojenskej histórie môžu tiež obdivovať dobové poľné tábory rôznych zahraničných armád. Premiérovo sa na podujatí predstaví nemecký protilietadlový svetlomet (Flak Scheinwerfer 34), ľahké nemecké obrnené automobily SdKfz. 222 a SdKfz. 223 a dvojplošník Polikarpov-2.

Návštevníkov počas soboty (27. 8. 2011) čaká statická prezentácia vozidiel a táborov, rekonštrukcia bojov z Barbarossy 1941 a Dunkerque 1944 a najmä bojov na Morave v roku 1945.



Autor: kpt. Ing. Peter Michnica , Foto: autor - Dátum: 26.08.2011
Čítanosť: 21138
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share