Preskocit navigáciu

Vojaci šiestich armád vystúpili na Kriváň


Vojaci šiestich armád vystúpili na Kriváň

Tohtoročný, v poradí už 16. ročník Medzinárodného vojenského výstupu na Kriváň, ktorý sa uskutočnil 27. augusta poriadne preveril fyzickú i psychickú odolnosť všetkých jeho účastníkov. Výstup, na ktorom sa zúčastnili vojenskí profesionáli a ich rodinní príslušníci zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska, ale aj USA a Slovinska sprevádzalo horúce slnečné počasie. V predvečer výstupu účastníkov pozdravil zástupca náčelníka GŠ OS SR generálporučík Jaroslav Vývlek.

Na impozantný 2494 metrov vysoký impozantný končiar Vysokých Tatier vystúpilo podľa vedúceho organizačného výboru plukovníka v.v. Jozefa Košíka v tomto roku vyše 1820 účastníkov. Veliteľa trenčianskeho veliteľstva Síl výcviku a podpory generálmajora Petra Vojteka sprevádzali okrem iného takmer všetci veliaci poddôstojníci z útvarov a zariadení veliteľstva. Na výstupe nechýbal námestník MO Českej republiky Michal Hrbata, pridelenec obrany ČR generálmajor Jiří Jančík a pridelenec obrany USA podplukovník Terry L. Anderson.

Pred samotným výstupom si jeho účastníci uctili položením vencov pamiatku hrdinov SNP pri pamätníku štábnemu kapitánovi Opálkovi na brehu Štrbského Plesa. Prezident Zväzu vojakov SR plukovník v. v. Michal Bohunický a viceprezident zväzu plukovník v. v. Juraj Drotár zdôraznili význam ich odkazu aj pre dnešných príslušníkov ozbrojených síl a všetkých zamestnancov rezortu obrany.

V tomto roku viedol delegáciu Asociácie Vojaci spoločne Českej republiky plukovník v. v. Jan Kříž, prítomný bol aj predseda Zväzu vojakov z povolania AČR podplukovník Roman Doba a ďalší profesionálni vojaci spoza našej západnej hranice. Poľský vojenský zväz profesionálov viedol plukovník Marian Babuška, delegáciu Zväzu maďarských vojakov zasa jej prezident podplukovník János Czövek. Prítomný bol aj predseda Slovinského zväzu vojakov plukovník v zálohe Anton Donko. Medzi domácimi účastníkmi výstupu nechýbali príslušníci pozemných, vzdušných i síl výcviku a podpory, ich rodinní príslušníci, vojenskí dôchodcovia, ale napríklad aj vojaci Čestnej stráže prezidenta SR. Na výstupe sa premiérovo zúčastnil aj katolícky duchovný práporu MOKIS z Ružomberka kapitán Ján Polťák, ktorý sa na ňom stretol so svojím evanjelickým kolegom z trenčianskeho veliteľstva Síl výcviku a podpory kapitánom Mariánom Bodollóm a jeho manželkou Júliou.

Časť účastníkov výstupu zdolala tatranský končiar z Troch Studničiek, ďalší zo Štrbského Plesa (tam mali možnosť odoslať korešpondenčný lístok venovaný jubilejnému ročníku výstupu aj prostredníctvom poľnej pošty OS SR). Prezident Zväzu vojakov SR plukovník v. v. Michal Bohunický i plukovník v. v. Ján Paulech z organizačného štábu výstupu boli s tohtoročným jubilejným ročníkom medzinárodného vojenského výstupu na Kriváň spokojní. Už sa tešia na budúci ročník, ktorí vlastne spoločne so svojimi zahraničnými partnermi z vojenských zväzov „Višegrádskej štvorky“, členskými organizáciami EUROMIL-u (Združenia európskych vojenských zväzov) začínajú pripravovať už teraz.


Vojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na KriváňVojaci šiestich armád vystúpili na Kriváň

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 28.08.2011
Čítanosť: 20199
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share