Preskocit navigáciu

Príslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci Králové


Príslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci Králové

Rozpálená plocha letiska v českom Hradci Králové privítala počas víkendu (3. – 4. 9. 2011) už po osemnástykrát návštevníkov Czech International Air Fest 2011 (ďalej CIAF 2011). Nadšencov lietania, leteckej techniky a histórie čakali zaujímavé ukážky 72 kusov lietadiel a vrtuľníkov vo vzduchu a ďalšie, takmer tri desiatky lietadiel, si mohli návštevníci prezrieť na statických ukážkach. Tie boli doplnené aj o ukážky pozemnej kolesovej techniky či už z dôb minulých, ale aj dnešných.

Tohtoročný vrcholom CIAF 2011 bolo najmä dych berúce vystúpenie francúzskej skupiny Breitling Jet Team na siedmych lietadlách L-39 Albatros, ktorým úspešne konkurovala skupina Orlik Team z Poľska s lietadlami PZL-130 Orlik a česká skupina The Flying Bulls na štyroch lietadlách Zlin Z-50LX. V individuálnych letoch najväčšie ovácie zožal maďarský letec a zakladateľ Red Bull Air Race lietajúci na lietadle EXTRA 300 SR Peter Besenyei.

Vojenskú techniku zastúpili lietadlá JAS-39 Gripen, L-159 ALCA z Českej republiky, J-22 Orao zo Srbska a vrtuľník A-109 Augusta z Belgicka. Veľkú divácku pozornosť pritiahol slovenský MiG-29 pilotovaný pplk. Mariánom Bukovským.

Vzdušné sily ozbrojených síl Slovenskej republiky reprezentoval aj jeden vrtuľník Mi-17 z prešovského vrtuľníkového krídla.

Organizátori v rámci programu nezabudli ani na bývalých letcov. Zástupcovia vedenia mesta a kraja v nedeľu 4. septembra 2011 na letisku slávnostne odhalili pamätnú tabuľu izraelským letcom. Tí v roku 1948 v rámci československej pomoci Izraelu absolvovali na miestnom letisku utajený pilotný výcvik. CIAF je každoročne vysoko hodnotený nielen návštevníkmi, ale predovšetkým samotnými účastníkmi a zároveň je to jeden z najväčších leteckých festivalov v Európe.


Príslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci KrálovéPríslušníci vzdušných síl na leteckom dni v Hradci Králové

Autor: kpt. Ing. Peter Michnica , Foto: autor - Dátum: 05.09.2011
Čítanosť: 15798
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share