Preskocit navigáciu

Na Lešti vrcholí medzinárodné cvičenie Black Bear 2011


Na Lešti vrcholí medzinárodné cvičenie Black Bear 2011

V týchto dňoch v priestoroch Vojenského priestoru Vojenského obvodu Lešť vrcholí medzinárodné cvičenie príslušníkov vojenskej polície Slovenska, Čiech, Chorvátska a Poľska s názvom „Black Bear 2011“. Toto, v poradí už štvrté cvičenie, sa uskutočňuje v rámci projektu mnohonárodného práporu vojenskej polície (Multinational Military Police Battalion – MNMPBAT) NATO a po prvýkrát na území Slovenskej republiky.

Dnešné predstavenie spôsobilostí mnohonárodného práporu si bol pozrieť aj minister obrany Ľubomír Galko, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík, prvý námestník Ministra obrany Českej republiky Jiří Šedivý a náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky armádny generál Vlastimil Picek, zástupca náčelníka Generálneho štábu Poľskej republiky viceadmiral Waldemar Głuszko a zástupca náčelníka Generálneho štábu Chorvátska admirál Zdenko Simičić a riaditelia vojenských polícií zúčastnených krajín. Súčasťou ich dnešného programu boli dynamické a statické ukážky výstroje a výzbroje vojenskej polície. Záver stretnutia využila slovenská a česká strana na bilaterárne rokovanie o Spoločnej deklarácii ministrov obrany Slovenskej a Českej republiky o spolupráci v oblasti obrany.

Hlavnou úlohou výcviku, pod velením kapitána Chorvátskej vojenskej polície Roberta Voriha, je zladiť a precvičiť jednotlivé spôsobilosti mnohonárodného práporu vojenskej polície. Medzinárodné cvičenia práporu, ktoré sa postupne uskutočnili na území Poľska, Česka a Chorvátska, postupne smerujú k certifikácii a pričleneniu tohto práporu k mnohonárodnému zboru NATO severovýchod v poľskom Štetíne.


Na Lešti vrcholí medzinárodné cvičenie Black Bear 2011Na Lešti vrcholí medzinárodné cvičenie Black Bear 2011Na Lešti vrcholí medzinárodné cvičenie Black Bear 2011Na Lešti vrcholí medzinárodné cvičenie Black Bear 2011Na Lešti vrcholí medzinárodné cvičenie Black Bear 2011Na Lešti vrcholí medzinárodné cvičenie Black Bear 2011

Autor: poverený hovorca OS SR - kpt. Peter Michnica , Foto: autor - Dátum: 19.09.2011
Čítanosť: 16921
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share