Preskocit navigáciu

Rokovanie Vojenského výboru NATO v Seville


Rokovanie Vojenského výboru NATO v Seville

V dňoch 16. - 18. septembra 2011 sa v španielskej Seville pod vedením predsedu Vojenského výboru NATO admirála Giampaola Di Paola uskutočnila konferencia Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov Generálnych štábov obrany a náčelníkov štábov obrany členských krajín NATO. Konferenciu otvorila Ministerka obrany Španielska pani Carme Chacón, ktorá v príhovore vyzdvihla prínos NATO k riešeniu globálnych bezpečnostných otázok a zdôraznila podporu procesu transformácie Aliancie. Konferencie sa zúčastnili aj strategickí velitelia NATO, admirál James G. Stavridis (SACEUR) a generál Stephane Abrial (SACT).

Predmetom zasadaní bola diskusia o kľúčových operačných a transformačných výzvach Aliancie a hodnotenie pôsobenia Aliancie v operáciách so zameraním na ISAF. Súčasťou bolo aj prediskutovanie implementácie z poučení získaných v operácii v Líbyi a plánu implementácie novej veliteľskej štruktúry NATO. K diskusii o budúcnosti ISAF a Afganistanu v regionálnom kontexte vystúpil náčelník štábu obrany pakistanských OS generál Kayani. Hlavný civilný predstaviteľ NATO v ISAF veľvyslanec Gass a veliteľ ISAF generál Allen informovali cestou videokonferencie o súčasnom stave operácie ISAF a progrese vo fáze odovzdávania zodpovednosti afganským autoritám.

K výmene názorov na tému globálna bezpečnosť a „ Arabská jar “ prispeli Dr. Ahmed A. Saif (riaditeľ Centra strategických štúdií v SHEBA, Jemen) a Robert Fisk (renomovaný expert a žurnalista na Blízky východ z Veľkej Británie).

Na záver konferencie náčelníci GŠ a štábov obrany členských krajín NATO zvolili nového predsedu Vojenského výboru, ktorým sa na ďalšie obdobie od júna 2012 stal náčelník štábu obrany Dánska generál Knut Bartels.

Predseda Vojenského výboru NATO ukončil konferenciu poďakovaním za podporu a prínos odchádzajúcim náčelníkom štábov obrany USA a Estónska, admirálovi Mike Mullenovi a generálporučíkovi Ants Laaneotsovi. Nasledujúca konferencia sa uskutoční v roku 2012 v Rumunsku.

Za SR sa predmetnej konferencie zúčastnil náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík a vojenský predstaviteľ SR vo Vojenskom výbore NATO generálporučík Peter Gajdoš.


Rokovanie Vojenského výboru NATO v Seville

Autor: OS SR - mjr. Viliam Sabovčík, Brusel , Foto: OS SR - mjr. Milan Jankura - Dátum: 20.09.2011
Čítanosť: 15450
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share