Preskocit navigáciu

Čestná stráž prezidenta SR oslavuje 10. výročie


Čestná stráž prezidenta SR oslavuje 10. výročie

Za účasti prezidenta Slovenskej republiky a hlavného veliteľa ozbrojených síl SR Ivana Gašparoviča sa uskutočnil dnes, 20. septembra 2011, slávnostný nástup príslušníkov Čestnej stráže prezidenta SR. Hlavu štátu privítal na pôde vojenského útvaru náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR generálmajor Marián Áč.

V rámci slávnostného nástupu boli najlepší príslušníci útvaru odmenení pamätnými medailami ministra obrany SR a náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Prezident Slovenskej republiky počas nástupu vyzdvihol ich prácu a najmä fakt, že vojaci čestných jednotiek sú prvými, ktorých hlavy štátov všetkých krajín vidia pri príchode na Slovensko.

"Chcem vám poďakovať za túto službu, ale vás aj požiadať, aby ste sa neuspokojili s tým, že ste hodnotení dobre, lebo každé hodnotenie môže byť ešte lepšie. Ďakujem vám za to, že slúžite v uniforme slovenského vojaka a prajem vám k 10. výročiu vášho útvaru všetko najlepšie," ocenil prácu útvaru prezident SR.

Prezident zároveň vyjadril potešenie nad tým, že vojaci čestnej stráže nereprezentujú len počas oficiálnych podujatí, ale aj mimo nich. Vojaci Čestnej stráže prezidenta SR už niekoľko rokov úspešne spolupracujú s Ligou proti rakovine, patria medzi pravidelných darcov krvi a medzi príslušníkmi útvaru je aj niekoľko majstrov Slovenska v rôznych športových disciplínach.

Po slávnostnej prehliadke si Ivan Gašparovič pozrel aj ukážky galaprogramu príslušníkov útvaru, techniku aj priestory, v ktorých členovia útvaru čestnej stráže prezidenta pôsobia.

Samostatný útvar Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky vznikol podľa zákona o ozbrojených silách Slovenskej republiky 1. augusta 2001. Jeho predchodcom bol Prápor hradnej a čestnej stráže, ktorý vznikol reorganizáciou z 318. strážneho práporu zároveň so vznikom Slovenskej republiky.

Po prvýkrát bola jednotka čestnej stráže v Bratislave zriadená ústavným zákonom už v roku 1968. Zákonmi bola zriadená čestná vojenská jednotka hlavného mesta Slovenskej socialistickej republiky – 318. strážny prápor. K jeho hlavným úlohám patrilo čestné stráženie, čestné sprievody pri pohreboch vojakov a výkon strážnej služby v posádke.


Čestná stráž prezidenta SR oslavuje 10. výročieČestná stráž prezidenta SR oslavuje 10. výročieČestná stráž prezidenta SR oslavuje 10. výročieČestná stráž prezidenta SR oslavuje 10. výročieČestná stráž prezidenta SR oslavuje 10. výročieČestná stráž prezidenta SR oslavuje 10. výročieČestná stráž prezidenta SR oslavuje 10. výročieČestná stráž prezidenta SR oslavuje 10. výročieČestná stráž prezidenta SR oslavuje 10. výročie

Autor: kpt. Ing. Peter Michnica , Foto: kpt. Ing. Peter Michnica - Dátum: 20.09.2011
Čítanosť: 19977
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share