Preskocit navigáciu

Medzinárodné cvičenie mnohonárodného práporu Tisa


Medzinárodné cvičenie mnohonárodného práporu Tisa

V dňoch 19. až 23. septembra 2011 sa v Maďarsku uskutočnilo medzinárodné cvičenie mnohonárodného ženijného práporu (MN žpr) „TISA“, ktorý bol vytvorený na základe medzinárodnej dohody medzi Slovenskom, Maďarskom, Rumunskom a Ukrajinou, podpísanej 18. januára 2002 v Budapešti. Základným poslaním práporu je poskytovať pomoc miestnemu civilnému obyvateľstvu a zúčastňovať sa na znižovaní škôd pri katastrofách v povodí rieky Tisy.

Medzinárondé cvičenie sa uskutočňuje každoročne a zúčastnil sa ho aj zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Jaroslav Vývlek. Slovenské jednotky pod vedením podplukovníka Ľubomíra Mrváňa z Veliteľstva práporu boli tentokrát vyvedené do priestoru na rieke Tisa pri maďarskej obci Szentes.

Témou tohtoročného cvičenia bolo plnenie úloh v krízovej situácii spôsobenej povodňami na území Maďarska. Úlohou pre jednotky (národné moduly) bolo precvičiť a overiť výmenu informácií medzi modulmi a veliteľstvom MN žpr použitím vlastných spojovacích prostriedkov, precvičiť nasadenie veliteľstiev modulov v poľných podmienkach, precvičiť plnenie úloh v novom neznámom teréne a zlepšiť vzájomnú medzinárodnú spoluprácu a harmonizáciu na úrovni roty a čaty.


Medzinárodné cvičenie mnohonárodného práporu TisaMedzinárodné cvičenie mnohonárodného práporu TisaMedzinárodné cvičenie mnohonárodného práporu TisaMedzinárodné cvičenie mnohonárodného práporu TisaMedzinárodné cvičenie mnohonárodného práporu TisaMedzinárodné cvičenie mnohonárodného práporu TisaMedzinárodné cvičenie mnohonárodného práporu TisaMedzinárodné cvičenie mnohonárodného práporu Tisa

Autor: OS SR - Andrea Hankoščáková , Foto: OS SR - kpt. Ľuboš Gaľa - Dátum: 23.09.2011
Čítanosť: 15017
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share