Preskocit navigáciu

Americký generálmajor sa stal čestným občanom Bratislavy


Americký generálmajor sa stal čestným občanom Bratislavy

V dňoch 22. – 26. septembra 2011 navštívili Slovenskú republiku predstavitelia Národnej gardy štátu Indiana (USA). Vedúcim zahraničnej delegácie bol veliteľ Národnej gardy štátu Indiana, generálmajor Roy Martin Umbarger. Predmetom ich návštevy bolo kolo vojensko-politických rokovaní medzi zástupcami ozbrojených síl SR a delegáciou Národnej gardy štátu Indiana na Slovensku.

V prvý deň návštevy na pôde ministerstva obrany sa uskutočnilo rokovanie zahraničnej delegácie s náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálom Ľubomírom Bulíkom. Spoločné rokovanie nadviazalo na predchádzajúcu spoluprácu vo vojenskej oblasti medzi Ozbrojenými silami SR a Národnou gardou Indiany.


Po tomto rokovaní sa uskutočnilo bilaterálne stretnutie ministra obrany Ľubomíra Galka a veliteľa Národnej gardy amerického štátu Indiana generálmajora Umbargera. „Národná garda štátu Indiana a slovenské ozbrojené sily si navzájom pomáhajú byť lepšie, zhodli sa na tom počas stretnutia. „Učíme sa jeden od druhého,“ konštatoval generál Umbarger, ktorý tento rok získal zároveň čestnú cenu Vojenský čin roka za rozvoj vzájomných vzťahov so Slovenskom. Vojaci ozbrojených síl a národnej gardy pôsobia spolu v rámci OMLT tímov v Afganistane. „Radi by sme pokračovali v OMLT tímoch aj po decembri 2012,“ konštatoval v rozhovore s Umbargerom minister Galko.
Súčasťou programu zahraničnej delegácie bola aj účasť na oslavách pri príležitosti Dňa ozbrojených síl Slovenskej republiky na Ministerstve obrany SR. Po skončení oficiálneho programu sa delegácia presunula do Brezovej pod Bradlom, kde spolu s primátorkou mesta položili vence k mohyle M. R. Štefánika na Bradle a k pamätníku na Prietržskej ceste.

Druhý deň oficiálneho programu pokračoval návštevou Akadémie Policajného zboru v Bratislave, kde sa po privítaní riaditeľom Úradu ochrany ústavných činiteľov a diplomatických misií Ministerstva vnútra SR plukovníkom Petrom Stadničárom zúčastnili na oslavách 20. výročia vzniku tohto úradu. Odtiaľ sa zahraničná delegácia presunula do areálu Vojenského technického a skúšobného ústavu na Záhorí, kde sa oboznámili s činnosťou ústavu a jeho unikátnym prostredím, jedinečným v strednej Európe, ktoré pripomína púšť. V rámci programu boli delegácii predvedené zbraňové systémy, ktoré sa nachádzajú v ústave na Záhorí na skúškach.


V rámci neoficiálneho programu počas pobytu na Slovensku si generál Umbarger so svojou delegáciou prezrel krásy Vysokých Tatier a Červený Kláštor v Pieninskom národnom parku.
V posledný deň návštevy delegáciu generálmajora Umbargera prijal v Bratislave štátny tajomník MO SR Róbert Ondrejcsák. V popoludňajších hodinách sa s delegáciou z Indiany stretol tiež podpredseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Ján Richter.

Ako prejav umocnenia pretrvávajúcej spolupráce medzi Národnou gardou štátu Indiana a slovenskými ozbrojenými silami bolo generálmajorovi Umbargerovi primátorom hlavného mesta SR Milanom Ftáčnikom udelené čestné občianstvo hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy. Na slávnostnom akte sa v Primaciálnom paláci zúčastnili tiež štátny tajomník MO SR Róbert Ondrejcsák, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík, velitelia síl OS SR, príslušníci ozbrojených síl OS SR, ktorí sa zúčastnili v zahraničných operáciách a poslanci mestského zastupiteľstva.

Generálmajor Roy Martin Umbarger sa už dlhé roky významne podieľa na rozvoji bilaterálnej spolupráce so slovenskými ozbrojenými silami. Generálmajor Umbarger všestranne podporuje a propaguje Slovenskú republiku a Bratislavu ako jej hlavné mesto v Spojených štátoch amerických.


Generálmajor Umbarger bol na Slovensku už niekoľkokrát. Podľa jeho slov: „Slovensko je malá krajina a po každej návšteve mám pocit, že už som videl asi všetko, čo ponúka. No zakaždým ma prekvapí a zisťujem, že ju poznám príliš málo.“

Od roku 1994 spolupracujú ozbrojené sily SR (OS SR) s Národnou gardou štátu Indiana v rámci programu štátneho partnerstva (State Partnership Program). Táto spolupráca bola spočiatku zameraná na podporu a rozvoj transformácie formujúcich sa ozbrojencýh síl SR. Úspešná spolupráca vo vojenskej oblasti medzi ozbrojenými silami Slovenskej republiky a Národnou gardou štátu Indiana (USA), ktorý je partnerským štátom Slovenskej republiky, prebieha už sedemnásť rokov. Táto spolupráca výrazne prispela k úspešnému vstupu SR do NATO. Tým sa však naša spolupráca neskončila. Uvedený vzťah s USA významne ovplyvňuje oblasť transatlantických a európskych multilaterálnych vzťahov a zabezpečovanie kolektívnej obrany SR.

Vzťahy s USA tiež významným spôsobom ovplyvňujú proces transformácie a modernizácie ozbrojených síl SR tak, aby boli modernými a kompatibilnými silami podľa požiadaviek NATO. Vojenská spolupráca má rozmanité podoby, pričom vo všeobecnosti sa sústreďuje na oblasť skvalitňovania velenia a riadenia, odbornej prípravy a výcviku príslušníkov a jednotiek ozbrojených síl SR, krízového manažmentu, spolupráce pri zabezpečovaní zdokonaľovania jazykovej pripravenosti, ako aj ďalších oblastí podľa aktuálnej potreby.


Americký generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom BratislavyAmerický generálmajor sa stal čestným občanom Bratislavy

Autor: poverený hovorca OS SR - kpt. Peter Michnica , Foto: autor - Dátum: 27.09.2011
Čítanosť: 15808
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share