Preskocit navigáciu

Pietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTP


Pietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTP

V žilinskom parku v Sade na Studničkách sa včera, 27. septembra, konala pietna spomienka pri Pamätníku príslušníkom Vojenských táborov nútených prác – Pomocných technických práporov (VTNP-PTP).

Prítomných hostí na úvod stretnutia privítal predseda Slovenského zväzu VTNP – PTP Hviezdoslav Breburda. V mene primátora Žiliny vystúpil s príhovorom hovorca mesta Pavol Čorba. S prejavom vystúpil aj predseda Medzinárodnej konfederácie VTPT-PTP Vladimír Lopaťuk a pracovník Referátu protikomunistického odboja Ústavu pamäti národa František Neupauer.

Za rezort Ministerstva obrany SR sa pietnej spomienky zúčastnil brigádny generál Jindřich Joch. „Ministerstvo obrany Slovenskej republiky v súčasnosti rieši dôležité úlohy transformácie ozbrojených síl, ako aj sprehľadnenie ekonomických tokov v rámci rezortu. Na to, aby sme definovali ciele do ďalšieho obdobia, musíme mať jasno aj vo svojich postojoch k minulosti. Teší nás, že vaša organizácie je aktívna a že aj verejne dokážete hovoriť o tom, čo tu bolo a čo si treba pamätať. Svedectvom je aj tento pamätník v Žiline,“ povedal brigádny generál vo svojom príhovore.

Súčasťou pietnej spomienky bolo aj slávnostné udelenie pamätných medailí Ministra obrany Slovenskej republiky III. stupňa pätnástim priamym účastníkom týchto táborov, pri príležitosti Medzinárodnej konferencie VTNP – PTP, ktoré prevzali z rúk brigádneho generála Jindřicha Jocha.

Pamätník na počesť príslušníkom VTNP-PTP bol slávnostne odhalený pred rokom. Nachádzajú sa na ňom názvy miest, v ktorých boli tieto tábory a cez ktoré prešlo viac ako 60 000 osôb – ľudovo nazývaných „pétepáci“.


Pietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTPPietna spomienka na príslušníkov VTNP-PTP

Autor: OS SR - Andrea Hankoščáková , Foto: autor - Dátum: 28.09.2011
Čítanosť: 15181
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share