Preskocit navigáciu

Deň ústavy a Deň OS SR na Zahraničnom pracovisku JFTC Bydgoszcz v Požsku


Deň ústavy a Deň OS SR na Zahraničnom pracovisku JFTC Bydgoszcz v Požsku

Pri príležitosti štátneho sviatku SR, Dňa ústavy a Dňa Ozbrojených síl SR, zorganizovali dňa 23. septembra 2011 príslušníci Zahraničného pracoviska (ZP) JFTC Bydgoszcz v Požsku slávnostné zhromaždenie za účasti príslušníkov JFTC, NCBY a 3rdNSB.

Po odznení štátnej hymny Slovenskej republiky privítal velitež JFTC generálmajor Pavel Macko všetkých hostí a vo svojom príhovore upriamil pozornos zúčastnených na okolnosti a historické pozadie vzniku tohto štátneho sviatku. Okrem iného zdôraznil, že Slovensko a jeho ozbrojené sily síce vznikli pomerne nedávno, ale za túto krátku dobu sa stali pevnou súčasou euroatlantických štruktúr, spožahlivým partnerom a významným prispievatežom ku kolektívnej bezpečnosti demokratického sveta.

Následne vystúpil plukovník gšt. Ivan Pach, starší národný predstavitež ZP, ktorý pripomenul Deň Ozbrojených síl SR a historické pozadie jeho vzniku. Uviedol, že hrdos na históriu Slovenskej republiky a jej ozbrojených síl bola a je základom tradícií, ktoré sa stali súčasou aj dnešných ozbrojených síl. Príslušníci OS SR dokazujú dnes a denne svoje schopnosti a profesionalizmus nielen v misiách a operáciách v zahraničí, či pri krízových situáciách na domácom území, ale aj na zahraničných pracoviskách v rámci NATO a EÚ, kde sa okrem iného, vežkou mierou podiežajú na príprave spojeneckých a koaličných síl na nasadenie tak, ako je to v prípade JFTC Bydgoszcz v Požsku.

Ešte jeden významný moment ozvláštnil slávnostné zhromaždenie - udelenie medaily príslušníkovi OS SR požským ministrom národnej obrany. Ako prejav ocenenia kvalitnej a profesionálnej práce a podiel na spolupráci požských ozbrojených síl a príslušníkov medzinárodných síl zastúpených v JFTC, udelil minister národnej obrany Požskej republiky Bronzovú medailu požskej armády (Brazowy Medal Wojska Polskiego) kapitán Milanovi Hankovi, príslušníkovi JFTC a slovenského kontingentu v tomto centre.

Toto zhromaždenie výrazne prispelo k posilneniu povedomia a národnej hrdosti príslušníkov OS SR na ZP a zviditežnila SR v medzinárodnom prostredí.


Deň ústavy a Deň OS SR na Zahraničnom pracovisku JFTC Bydgoszcz v PožskuDeň ústavy a Deň OS SR na Zahraničnom pracovisku JFTC Bydgoszcz v PožskuDeň ústavy a Deň OS SR na Zahraničnom pracovisku JFTC Bydgoszcz v PožskuDeň ústavy a Deň OS SR na Zahraničnom pracovisku JFTC Bydgoszcz v PožskuDeň ústavy a Deň OS SR na Zahraničnom pracovisku JFTC Bydgoszcz v PožskuDeň ústavy a Deň OS SR na Zahraničnom pracovisku JFTC Bydgoszcz v PožskuDeň ústavy a Deň OS SR na Zahraničnom pracovisku JFTC Bydgoszcz v PožskuDeň ústavy a Deň OS SR na Zahraničnom pracovisku JFTC Bydgoszcz v Požsku

Autor: plk. Ivan Pach, NATO JFTC Bydgoszcz , Foto: autor - Dátum: 29.09.2011
Čítanos: 16880
Verzia pre tlač

Skoči na menu


Share