Preskocit navigáciu

V Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaru


V Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaru

Veliteľ Síl výcviku a podpory generálmajor Peter Vojtek zdôraznil, že v našich ozbrojených silách nie je veľa útvarov, ktoré by sa mohli pochváliť takou tradíciou, ako dnešný hlohovský multifunkčný prápor. Veď jeho predchodca 53. automobilový prápor s krycím názvom štyri štvorky vznikol pred 50 rokmi v posádka Mladá na území dnešnej Českej republiky a od októbra 1968 je umiestnený v Hlohovci.

Spomínanú tradíciu si dnešní i bývalí príslušníci útvaru pripomenuli 30. septembra slávnostným nástupom v Duklianskych kasárňach. Na slávnosti sa zúčastnil aj veliteľ spoločnej logistickej podpornej skupiny plukovník Peter Banáš, primátor Hlohovca Peter Dvoran a ďalší hostia. Pri tejto príležitosti udelil súčasný, v poradí už pätnásty veliteľ práporu podplukovník Adrian Melega pamätné odznaky. Dostali ich aj bývalí velitelia práporu pplk. v.v. Jozef Hritz, pplk. v.v. František Jaszberényi, pplk v.v. Jozef Hudák a pplk. Ľubomír Podhorec.

Generálmajor Vojtek vyzdvihol výsledky, ktoré príslušníci práporu dosiahli v poslednom období napríklad pri zabezpečení takých významných cvičení ako bolo najrozsiahlejšie a najkomplexnejšie cvičenie OS SR v ére samostatnosti Spoločný cieľ 2010 či nedávne medzinárodné cvičenie mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO Čierny medveď 2011. Primátor Hlohovca Peter Dvoran zdôraznil veľmi dobrú spoluprácu mesta a ozbrojených síl. Pripomenul, že kasárne a armáda sú už 90 rokov súčasťou Hlohovca.

Multifunkčný prápor je pripravovaný na nasadenie svojich síl a prostriedkov pre potreby jednotiek OS SR, EÚ a NATO na zabezpečenie logistickej podpory (poľných služieb, skladovania materiálu a manipulácie s materiálom). Na základe požiadaviek síl vyslaných na vedenie spoločných mnohonárodných vojenských operácií je schopný vyčleňovať zo svojich štruktúr jednotky pre potreby národných prvkov podpory.

Medzi jeho hlavné úlohy patrí plánovanie, organizovanie a prevádzkovanie miesta skladovania (prijímať, skladovať, vydávať zásoby), vrátane náhradných dielov a ťažkých zariadení, na podporu síl NATO a EÚ. Je schopný okrem iného zabezpečiť úpravu a distribúciu vody, zabezpečiť prípravu a výdaj stravy, zabezpečiť odsun ranených a padlých, hygienické služby, ako aj poštové a kuriérne služby.


V Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaruV Hlohovci si pripomenuli jubileum útvaru

Autor: MO SR: Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 01.10.2011
Čítanosť: 14682
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share