Preskocit navigáciu

Na Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do Afganistanu


Na Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do Afganistanu
Vo Vojenskom výcvikovom priestore Turecký vrch v týchto dňoch vrcholí záverečná príprava ďalšej rotácie multifunkčnej ženijnej jednotky do operácie ISAF v Afganistane. Podľa riadiaceho zamestnania majora Dalibora Jelínka práve spomínaná posledná fáza prípravy (od 26. septembra do 6. októbra) je určená na zladenie jednotky, preverenie odborno- taktických i vôľových vlastností vojakov.
Na Tureckom vrchu sa pripravuje vyše sedem desiatok ženistov. Do Afganistanu z nich pôjde 57, ktorí najlepšie zvládnu všetky nástrahy záverečných zamestnaní.
Multifunkčná ženijná jednotka je zložená z troch čiat: stavebno- letiskovej, ženijnej a čaty logistickej podpory. Zástupca veliteľa seredského ženijného práporu major Jelínek sa snaží do prípravy zapracovať najnovšie poznatky z pôsobenia našich vojakov v Kandahare. Veď len minulý rok sa sám vrátil z operácie ISAF, kde mal na starosti práve multifunkčnú ženijnú rotu.
„Okrem plnenia odborných úloh sa snažíme do vojakov dostať rýchlu a správnu reakciu na raketové útoky, pretože v Afganistane sú dosť časté. Prakticky sú na dennom poriadku v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu. Vieme vyslať signál o raketovom útoku pre celý tábor. Imitujeme ho šrapnelmi a sirénou ako v Afganistane. Aby vojaci vedeli, že prvá úloha po počutí sirény je zaľahnúť a približne dve minúty čakať, čo sa bude ďalej diať. Aby každý vojak vedel, že tak musí urobiť bez ohľadu, či je práve v jedálni, pri práci či počas osobného voľna. Pretože prípadný črepinový účinok ide vždy hore a najbezpečnejšia a najistejšia poloha je pre vojaka keď leží,“ zdôrazňuje major Jelínek.
Vysoko oceňuje snahu vojakov čo najlepšie splniť úlohy. V priebehu záverečného sústredenia venovali značnú pozornosť okrem iného aj zvládnutiu svojich zbraní. Cvičili streľbu z miesta i za pohybu, streľbu v dvojiciach i z vozidiel za jazdy. Velitelia museli so svojimi vojakmi zvládnuť presuny v neprehľadnom teréne bez prirodzeného krytu, činnosť v prípade napadnutia odstreľovačom, ale i raketovým a delostreleckým útokom. Veľa pozornosti sa venovalo správnemu a včasnému poskytnutiu prvej pomoci a evakuácii osôb, ale i činnosti celej jednotky v prípade napadnutia tábora raketovým útokom, či ich napadnutia streľbou počas plnenia odborných úloh. Veliteľ ženijnej čaty nadporučík Tomáš Fedor má jednotku zloženú z príslušníkov seredského práporu. Dobre sa poznajú a takmer všetci už majú minimálne jednu skúsenosť zo zahraničných misií. Mnohí obdobne ako ich veliteľ z Iraku, ďalší z Afganistanu. Veliteľ stavebno-letiskovej čaty poručík Slavomír Poništ mal v tomto smere sťaženú úlohu, lebo jeho jednotka je zložená z vojakov mnohých útvarov a len polovica z nich má zahraničné skúsenosti. Vďaka snahe vojakov sa však v priebehu výcviku podarilo odstrániť aj tento hendikep. Aj preto budú môcť odísť v decembri na svoje nové pôsobisko do Kandaharu dobre pripravení.

Na Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do AfganistanuNa Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do AfganistanuNa Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do AfganistanuNa Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do AfganistanuNa Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do AfganistanuNa Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do AfganistanuNa Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do AfganistanuNa Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do AfganistanuNa Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do AfganistanuNa Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do AfganistanuNa Tureckom vrchu finišuje príprava ženistov do Afganistanu

Autor: MO SR - Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 04.10.2011
Čítanosť: 15085
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share