Preskocit navigáciu

67. výročie Karpatsko-duklianskej operácie


67. výročie Karpatsko-duklianskej operácie

Na hrdinov, ktorí položili svoj život za to, aby sme mohli slobodne žiť by sme nemali nikdy zabúdať. Sloboda a mier nie samozrejmosťou aj napriek tomu, že si to dnešná mladá generácia veľmi neuvedomuje a treba jej to neustále pripomínať. Vyhlásil to dnes minister obrany Ľubomír Galko pri príležitosti 67. výročia Karpatsko–duklianskej operácie pri Pamätníku československých vojakov na Dukle. Pietnej spomienky sa zúčastnili tiež zástupcovia Kancelárie prezidenta SR, členovia diplomatického zboru akreditovaného na Slovensku, zástupcovia rezortu Ministerstva obrany SR, generalita slovenských ozbrojených síl vedená náčelníkom Generálneho štábu OS SR generálom Ľubomírom Bulíkom, odbojári z Čiech a Poľska, ako aj priami účastníci bojov Karpatsko-duklianskej operácie.

„Dnes si tu na Dukle pripomíname pamiatku tisícov vojakov, ktorí položili svoje životy za náš mier a slobodu. Odkaz týchto padlých hrdinov znie: „Môžeme odpúšťať, ale nikdy nezabúdajme“. A toto je vlastne motto, ktoré si môžeme z dnešnej pietnej spomienky odniesť,“ povedal šéf rezortu obrany.

Delegácia šéfa rezortu obrany sa na východnom Slovensku zúčastnila aj pietnej spomienky pri Pamätníku sovietskej armády vo Svidníku a pri soche armádneho generála Ludvika Svobodu. Pri tejto príležitosti sa stretli aj s dcérou maršala Koneva Natáliou a dcérou generála Svobodu Zoe Klusákovou Svobodovou, ktoré si uctil kyticami kvetov.

Deň pred oslavami 67. výročia Karpatsko–duklianskej operácie minister obrany Ľubomír Galko otvoril zmodernizovanú expozíciu Vojenského historického múzea vo Svidníku. Slávnostneho aktu sa zúčastnil tiež náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík, zástupcovia Ministerstva obrany SR, Generálneho štábu a ozbrojených síl SR a miestnej samosprávy a ďalší pozvaní hostia.

Múzeum vo Svidníku je súčasťou Vojenského historického múzea so sídlom v Piešťanoch. Špecializuje na dokumentáciu vojenských dejín Slovenska bezprostredne pred a počas 1. svetovej vojny vo Východných Karpatoch, medzivojnového obdobia a obdobia 2.svetovej vojny s dôrazom na priebeh Karpatsko-duklianskej operácie, partizánske hnutie a oslobodzovanie územia Slovenska v rokoch 1944 – 1945. Autormi reinštalovanej výstavy sú riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič a historik Jozef Bystrický.


67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie67. výročie Karpatsko–duklianskej operácie

Autor: MO SR - OpMP, KaNGŠ , Foto: MO SR – Ivan Kelement, OS SR - kpt. Ján Brezula - Dátum: 05.10.2011
Čítanosť: 17134
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share