Preskocit navigáciu

V Hlohovci bol belgický prístav


V Hlohovci bol belgický prístav

Cez posádkové mesto Hlohovec síce preteká naša najdlhšia rieka Váh, ale lode po nej zatiaľ neplávajú. Napriek tomu sa v prvý októbrový týždeň nástupisko multifunkčného práporu zmenilo na imaginárny prístav, v ktorom spojenecké sily NATO pred cestou do operácie medzinárodného krízového manažmentu naloďovali na pristavené lode svoje logistické konvoje.


Stalo sa tak podľa veliteľa práporu podplukovníka Adriána Melegu vďaka dlhoročnej spolupráci s príslušníkmi 51. práporu logistickej podpory Susele armády Belgického kráľovstva. Veliteľ spomínaného belgického útvaru podplukovník Dirk Laforce a práporčíci Eric Van Den Eeckhout a Evelyn Saint v rámci praktického ukážkového zamestnania príslušníkom hlohovského práporu názorne demonštrovali celý priebeh prípravy techniky i praktického nalodenia celého logistického konvoja. Priestory lodí simulovali značky na nástupisku. Jedno vozidlo za druhým postupne vchádzalo na určeného priestoru na lodi pod vedením belgických vojakov. Vyskúšali si aj také užitočné pomôcky, ako sú protišmykové plochy umiestnené pod kontajnermi, uloženými na korbách nákladných áut. Dozvedeli sa mnohé potrebné signály a značky, ktoré sa využívajú pri manipulácii s technikou pri naloďovaní.

Naši vodiči si zvykali pri cúvaní aj na to, že ich podľa pravidiel belgickej armády navádzal jeden vojak vpredu a druhý vzadu za vozidlom (u nás je na to určený len jeden vojak), ale aj na to, že pred lodnou prepravou nesmú byť nádrže vozidiel dotankované na doraz, ale len na zhruba 80 percent. Aby pohyb lode na mori neodtrhol zátky palivových nádrží a palivo sa nerozlialo po lodi. Takýchto užitočných drobností, ktoré sa príslušníci hlohovského multifunkčného práporu dozvedeli od svojich belgických kolegov ale bolo podstatne viac.


Belgičania zasa zhliadli na blízkom posádkovom cvičisku v pohorí Považský Inovec činnosť slovenských vojakov pri činnosti na check–pointe. Okrem iného aj zastavenie, prehliadku a zadržanie podozrivých osôb vo vozidle a pokus ďalšieho motorového vozidla s narušiteľmi dostať sa cez kontrolno–prepúšťací bod. Belgickí hostia sa oboznámili aj s činnosťou ďalších zložiek multifunkčného práporu v poľných podmienkach. Podplukovník Laforce a jeho kolegovia si pochvaľovali chuť chleba, ktorý upiekli vojaci v poľnej kontajnerovej kuchyni, ochutnali vodu z mobilnej úpravne vody a prezreli si aj vybavenie a možnosti družstva pre pohrebné záležitosti.


V Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístavV Hlohovci bol belgický prístav

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 10.10.2011
Čítanosť: 14382
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share