Preskocit navigáciu

Generál Bulík vystúpil na konferencii


Generál Bulík vystúpil na konferencii

V Akadémii ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši sa konal 2. ročník dvojdňovej medzinárodnej vedeckej konferencie s názvom „Národná a medzinárodná bezpečnosť“. Konferenciu otvoril prorektor pre vzdelávanie AOS doc. Ing. Pavel Bučka, CSc., ktorý zdôraznil naliehavosť riešenia teoretických a praktických otázok bezpečnosti a obrany.

Počas prvého dňa konferencie vystúpil náčelník GŠ OS SR generál Ľubomír Bulík. Analyzoval operačné, bezpečnostné prostredie, hlavné taktické prvky budúcich ozbrojených síl (OS), ktorí vidí v komponentoch brigádneho typu, zaoberal sa systémom velenia a riadenia a ich princípmi, modernizáciou výzbroje, ktorú považuje za najdôležitejšiu podmienku dosiahnutia interoperability OS SR, infraštruktúrou, kde zdôraznil, že rezort sa jej nemá zbavovať za každú cenu.
„Vieme identifikovať požiadavky, ktoré na ozbrojené sily prinášajú výzvy doby, vieme naplánovať rozvoj potrebných spôsobilostí, ale bez vyčlenenia potrebného zdrojového rámca a hlavne bez garancie jeho stability len ťažko dokážeme zaistiť potrebný rozvoj týchto síl,“ povedal náčelník Generálneho štábu generál Bulík.

Konferencia obsiahla tri bloky, ktoré boli tematicky zamerané na aktuálne problémy súčasných medzinárodných vzťahov a formovanie globálneho bezpečnostného prostredia, na problematiku národnej bezpečnosti ako objektu výskumu a realizácie bezpečnostnej politiky štátu a na úlohy OS pri predchádzaní a riešení konfliktov. Zúčastnilo sa jej 47 odborníkov z Poľska, Čiech, Ukrajiny a Slovenska. Zastúpené boli najmä vysoké školy, ich katedry a pracoviská zaoberajúce sa problematikou medzinárodných vzťahov a národnej bezpečnosti, Ministerstvo obrany a Ministerstvo vnútra SR. Na konferencii odznelo 21 odborných príspevkov, pričom posledných päť sa venovalo súčasnej bezpečnostnej vede a ďalším smerom jej rozvoja. Z konferencie bol vydaný zborník prác na CD nosiči.


Generál Bulík vystúpil na konferenciiGenerál Bulík vystúpil na konferenciiGenerál Bulík vystúpil na konferenciiGenerál Bulík vystúpil na konferencii

Autor: AOS - Alena Haragová , Foto: autor - Dátum: 19.10.2011
Čítanosť: 13914
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share