Preskocit navigáciu

Vojenskí pozorovatelia na Cypre si rozšírili vedomosti


Vojenskí pozorovatelia na Cypre si rozšírili vedomosti

V mesiaci október sa slovenskí dôstojníci novej rotácie „september 2011“ – vojenskí pozorovatelia a styční dôstojníci (MOLO – Military Observer and Liaison Officer) zúčastnili medzinárodného kurzu pre nových MOLO v rámci veliteľstva misie UNFICYP.

Dôstojníkov z Velkej Británie, Argentíny, Slovenska, Maďarska, Srbska a Brazílie privítal Náčelník štábu UNFICYP plukovník Gerard HUGHES a v úvodnom príhovore vyzdvihol koncept vojenských pozorovateľov a zdôraznil úlohu MOLO tímov pri napĺňaní mandátu misie. Zároveň príslušníkov MOLO obrazne prirovnal k očiam, ušiam a predĺženej ruke vojenského veliteľa misie – Force Commandera na taktickej až operačnej úrovni.

Počas kurzu si frekventanti rozšírili vedomosti získané v rámci národnej prípravy a aplikovali ich prakticky v mnohonárodnom prostredí priamo v priestore nárazníkovej zóny. Absolvovali špecifickú vodičskú prípravu v teréne, rádiovú komunikáciu a boli oboznámení s detailami momentálnej vojensko-politickej situácie na ostrove.

Zvláštna pozornosť bola venovaná praktickým cvičeniam vyjednávania pri ktorom figuranti z radov dlhšie slúžiacich MOLO imitovali rolu styčných dôstojníkov opozičných strán (OPFOR) pričom vyjednávanie viedli v súlade s národnými a miestnymi zvykmi so zakomponovaním praktických incidentov.

Rozhodcovia celý proces vyjednávania nahrávali a nahrávku využili pri vyhodnotení kde analyzovali správanie každého jednotlivca až do detailov ako je gestikulácia, reč tela a reakcia na rôzne nečakané situácie vyplývajúce z národných temperamentov.

Znalosti a skúsenosti ktoré frekventati získali počas kurzu im umožnia nielen plniť základnú úlohu UNFICYP "zabrániť obnoveniu bojov medzi znepriatelenými komunitami na ostrove" ale aj preniesť ich vo forme prezentácií do výcviku jednotky pred nasadením vykonávanom na vlastnom území.


Vojenskí pozorovatelia na Cypre si rozšírili vedomostiVojenskí pozorovatelia na Cypre si rozšírili vedomostiVojenskí pozorovatelia na Cypre si rozšírili vedomosti

Autor: UNFICYP , Foto: UNFICYP - Dátum: 02.11.2011
Čítanosť: 14635
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share