Preskocit navigáciu

Roboty z USA posilnia slovenské EOD


Roboty z USA posilnia slovenské EOD

Americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick dnes odovzdal slovenským ozbrojeným silám dva roboty na diaľkové ovládanie odstraňujúce nástražné výbušné systémy. Tie sú súčasťou vojenskej materiálnej pomoci Spojených štátov amerických. Na slávnostnom akte sa zúčastnil generálny riaditeľ Sekcie obrannej politiky, medzinárodných vzťahov a legislatívy Jaroslav Naď a prvý zástupca náčelníka generálneho štábu generálmajor Miroslav Kocian. Roboty sú určené pre príslušníkov jednotiek EOD. Tí mali v uplynulých dňoch v Seredi spoločný výcvik so ženistami pod dohľadom amerických inštruktorov. Výcvik bol zameraný na zručnosti využívané na prehľadávanie budov a priestorov a vyhľadávanie život ohrozujúcich zariadení, ktorými je iniciovaný nástražný výbušný systém. V prípade nálezu takýchto zariadení vojaci automaticky privolávajú EOD tím, ktorého úlohou je zariadenie odstrániť.

Vykonávanie takýchto operácií je dôležité pre včasné odhalenie materiálnych zdrojov určených na teroristické útoky, čo je významný faktor pri zvyšovaní bezpečnosti jednotiek operujúcich v danom prostredí.

V rámci dnešného slávnostného nástupu boli odmenení aj zamestnanci firmy A-T Solutions, ktorá na Slovensku príslušníkov EOD školila. Školiteľmi boli predovšetkým bývalí americkí vojaci, ktorí majú skúsenosti z rôznych vojnových konfliktov, predovšetkým v Iraku a Afganistane.


Roboty z USA posilnia slovenské EODRoboty z USA posilnia slovenské EODRoboty z USA posilnia slovenské EODRoboty z USA posilnia slovenské EODRoboty z USA posilnia slovenské EODRoboty z USA posilnia slovenské EOD

Autor: OPMP , Foto: nrtm. Martin Siekela, TASR - Dátum: 08.11.2011
Čítanosť: 14431
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share