Preskocit navigáciu

Veliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistami


Veliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistami

Veliteľ leteckej základne Kandahár (KAF) americký brigádny generál Jeffrey Kendall 10. novembra 2011 v Kandaháre osobne poďakoval slovenskej ženijnej jednotke v operácii ISAF za profesionálne vykonávanú prácu v prospech zvyšovania bezpečnosti koaličných síl na základni.

Počas svojej návštevy v slovenskom tábore sa generál stretol s veliteľom slovenského kontingentu v operácii ISAF podplukovníkom Štefanom Acsaiom, s ktorým hovoril o aktuálnych otázkach bezpečnosti v nepokojnom regióne. Práve Kandahar Airfield (KAF) - kľúčová základňa najnebezpečnejšej južnej časti Afganistanu – je svojím počtom takmer 30 tisíc príslušníkov najväčšou základňou NATO na svete. O fyzickú bezpečnosť koaličných síl základne KAF sa stará slovenská strážna jednotka a o budovanie bezpečnostných prvkov slovenská multifunkčná ženijná rota, preto generál pri rozhovore s veliteľom zdôraznil dôležitosť príspevku Slovenskej republiky do operácie ISAF.

V posledných mesiacoch, kedy bola základňa častým terčom raketových útokov ozbrojených povstalcov, bola ženijná jednotka využívaná pri obnove ciest, letiskových plôch, oplotenia, ale aj pri budovaní betónových bariér, alebo krytov. Ženisti 16. rotácie slovenského kontingentu počas piatich mesiacov nasadenia doteraz preverili a vyčistili od nebezpečnej munície viac ako 13 km2 s pomocou odmínovacieho systému BOŽENA a ručne takmer 19 km2 priestoru mimo základne KAF. Po ukončení úlohy budú v preverenom priestore inštalovať oceľové bariéry zabraňujúce násilnému prerazeniu oplotenia vozidlami z vonkajšej strany.

Generál Kendall pred veliteľom vyzdvihol hlavne flexibilitu, zručnosť a multifunkčnosť ženistov, bez ktorých, ako sa vyjadril, si nevie bežný chod základne predstaviť. „Každý doterajší veliteľ KAF považoval vašu jednotku za nevyhnutný prvok pri zabezpečovaní bezpečnosti a rozvoja základne. Ja tieto vyjadrenia absolútne podporujem, pretože ste jednotkou, ktorá je v súčasnosti nenahraditeľná,“ povedal počas stretnutia s veliteľom multifunkčnej ženijnej roty.

Cieľom návštevy veliteľa základne, pred jeho odchodom z funkcie, bolo osobné stretnutie a rozhovory so všetkými príslušníkmi ženijnej jednotky, ktorí sa sústredili v spoločenskej miestnosti a mali možnosť neformálne diskutovať s generálom. Vojakov zaujímala hlavne budúcnosť operácie ISAF a pôsobenia ženijnej jednotky na základni KAF. Na záver návštevy venovali ženisti veliteľovi základne vlastnoručne vyrobenú drevenú pamätnú plaketu so znakom ich jednotky.


Veliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistamiVeliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistamiVeliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistamiVeliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistamiVeliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistamiVeliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistamiVeliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistamiVeliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistamiVeliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistamiVeliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistamiVeliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistamiVeliteľ základne KAF diskutoval so slovenskými ženistami

Autor: ZV SLOVCON - mjr. Milan Vanga , Foto: autor - Dátum: 11.11.2011
Čítanosť: 14865
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share