Preskocit navigáciu

Českí vojenskí policajti sa tešia na spoluprácu so Slovákmi vo Wardaku v Afganistane


Českí vojenskí policajti sa tešia na spoluprácu so Slovákmi vo Wardaku v Afganistane

V Centre výcviku a kynológie Vojenskej polície vo Vlkanovej – Hronseku v týchto dňoch vrcholí príprava slovenských vojenských policajtov, ktorí v decembri vystriedajú svojich kolegov v operácii ISAF v Afganistane.

Na rozdiel od minulosti dnes prevažne pôsobia v radoch medzinárodnej jednotky vojenskej polície na základni v Kandahare. Podľa náčelníčky skupiny všeobecného výcviku kapitánky Bibiany Švarcovej a staršieho inštruktora výcviku nadrotmajstra Vladimíra Bobuľu je celý výcvik vedený v anglickom jazyku, keďže policajti pôsobia v medzinárodnom kolektíve.


V ich príprave výrazne pomáhajú aj čerstvé skúsenosti nadrotmajstra Martina Mankoviča, ktorý v tomto prostredí v Kandahare nedávno pôsobil. Pre jedného z vojenských policajtov, nadrotmajstra Jána Vozára to bude už tretia skúsenosť z afganského prostredia. Prvú má ešte ako príslušník veliteľstva NATO v Heidelbergu, keď bol pol roka na veliteľstve ISAF v Kábule a viedol medzinárodnú jednotku vojenskej polície. Pred necelými dvoma rokmi bol zástupcom veliteľa skupiny strážnej jednotky na základni v Kandahare. Teraz bude zasa pôsobiť v medzinárodnom prostredí. „Už podľa skúseností z pôsobenia v Kábule viem, že ma čaká náročná, no zaujímavá práca v pestrom kolektíve, zloženom z príslušníkov vojenských polícií mnohých armád NATO. Bezpečnostná situácia je síce oproti minulosti skôr horšia, ako lepšia, ale budeme sa snažiť splniť všetky úlohy a v poriadku sa vrátiť domov,“ zdôrazňuje nadrotmajster Vozár.


Centrum vo Vlkanovej - Hronseku navštívili aj zástupcovia vojenskej polície Armády Českej republiky, aby skonkretizovali ďalšiu spoluprácu oboch vojenských polícií, tentoraz na území Afganistanu. Českí kolegovia momentálne už druhú rotáciu pôsobia v rámci OML tímu v provincii Wardak, kde pomáhajú pripravovať nových príslušníkov afganskej polície v rámci Národného výcvikového centra Afganskej polície. Od leta budúceho roku by českých kolegov mali v tejto činnosti posilniť aj slovenskí vojenskí policajti.

„ Už sa tešíme na spoluprácu,“ hovorí náčelník oddelenia prípravy Odbornej školy vojenskej polície vo Vyškove podplukovník Lubomír Wenzl. „ Policajti oboch našich armád majú za sebou veľmi dobrú spoluprácu v operácii KFOR v Kosove, aj v rámci cvičení a odbornej prípravy v mnohonárodnom prápore vojenskej polície NATO. Naposledy dokázali vysokú efektivitu spolupráce na cvičení tohto práporu Black Bear 2011, ktoré sa uskutočnilo práve na Slovensku, na Lešti. Vo Wardaku v súčasnosti českí vojenskí policajti plnia úlohy po boku svojich francúzskych, portugalských, rumunských a amerických kolegov. Tešíme sa budúcu spoluprácu so Slovákmi,“ s úsmevom konštatuje podplukovník Wenzl.

Budúcu spoluprácu s českými, ktorá začne novú etapu pôsobenia slovenských vojenských policajtov v Afganistane oceňuje aj veliteľ Centra výcviku s a kynológie VP Vlkanová – Hronsek podplukovník Miroslav Kováčik: „Bude to pre nás nová, užitočná skúsenosť.“ Do odchodu na nové pôsobisko v Afganistane čaká slovenských a českých vojenských policajtov ešte náročná príprava. Časť z nej bude prebiehať v Čechách a ďalšia vo výcvikových zariadeniach na Slovensku.


Českí vojenskí policajti sa tešia na spoluprácu so Slovákmi vo Wardaku v AfganistaneČeskí vojenskí policajti sa tešia na spoluprácu so Slovákmi vo Wardaku v AfganistaneČeskí vojenskí policajti sa tešia na spoluprácu so Slovákmi vo Wardaku v AfganistaneČeskí vojenskí policajti sa tešia na spoluprácu so Slovákmi vo Wardaku v AfganistaneČeskí vojenskí policajti sa tešia na spoluprácu so Slovákmi vo Wardaku v AfganistaneČeskí vojenskí policajti sa tešia na spoluprácu so Slovákmi vo Wardaku v AfganistaneČeskí vojenskí policajti sa tešia na spoluprácu so Slovákmi vo Wardaku v AfganistaneČeskí vojenskí policajti sa tešia na spoluprácu so Slovákmi vo Wardaku v AfganistaneČeskí vojenskí policajti sa tešia na spoluprácu so Slovákmi vo Wardaku v AfganistaneČeskí vojenskí policajti sa tešia na spoluprácu so Slovákmi vo Wardaku v Afganistane

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 11.11.2011
Čítanosť: 14400
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share