Preskocit navigáciu

Estónsko dostalo ponuku participácie v COE EOD


Estónsko dostalo ponuku participácie v COE EOD

Náčelník Generálneho štábu OS SR generál Ľubomír Bulík navštívil v dňoch 15. a 16. novembra 2011 Estónsko. Cieľom zahraničnej služobnej cesty bolo bilaterálne rokovanie s náčelníkom estónskych obranných síl (EDF – Estonian Defence Forces).

Slovenskú delegáciu na Veliteľstve estónskych Obranných síl v Tallinne s plnými poctami privítal náčelník Generálneho štábu estónskych obranných síl generál Ants Laaneots. Počas bilaterálneho stretnutia generál Laaneots informoval generála Bulíka o organizácii a štruktúre estónskych Obranných síl, ako aj úlohách, ktoré ozbrojené sily plnia na základe dohôd a zmlúv Severoatlantickej aliancie. Počas rokovania sa náčelníci venovali možnostiam vedenia výcviku a organizácie výcvikových centier v rámci NATO, zvlášť centru výnimočnosti kybernetickej obrany (CCD COE), ktoré je dislokované v meste Tallinn. Na záver stretnutia generál Bulík odovzdal generálovi Laaneotsovi pamätnú medailu ministra obrany SR I. stupňa.

„Som rád, že som mohol navštíviť túto krajinu a porovnať tak slovenské Ozbrojené sily a Obranné sily Estónska, keďže ich vek je približne rovnaký".

Program generála Bulíka pokračoval účasťou na oslavách dňa obranných síl Estónskej republiky.

Druhý deň generál Bulík v sprievode svojho partnera navštívil NATO centrum výnimočnosti pre kybernetickú obranu (CCD COE), kde náčelník štábu podplukovník Martin Gurtler v rámci brífingu informoval hostí o činnosti centra, organizácii výcviku a o aktuálnej situácii centra. V tomto centre sa generál Bulík stretol aj s jediným slovenským zástupcom kapitánom Romanom Palikom. V rámci svojej návštevy Estónska generál Bulík na viacerých úrovniach otvoril otázku možnosti participácie estónskych Obranných síl v Centre výnimočnosti EOD na Slovensku. Tejto téme bolo počas všetkých rozhovorov venovaného najviac času.

Z centra výnimočnosti pokračoval program náčelníka GŠ OS SR na základňu Tapa v Severovýchodnom obrannom regióne Estónska (NE DR - North-East Defence Region), kde si prezrel výcvik vojakov zákadnej vojenskej služby.


Generál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ obranných síl EstónskaGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ obranných síl EstónskaGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ obranných síl EstónskaGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ obranných síl EstónskaGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ obranných síl EstónskaGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ obranných síl EstónskaGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ obranných síl EstónskaGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ obranných síl EstónskaGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ obranných síl EstónskaGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ Obranných síl EstGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ Obranných síl EstGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ Obranných síl EstGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ Obranných síl EstGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ Obranných síl EstónskaGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ Obranných síl EstónskaGenerál Bulík sa stretol s náčelníkom GŠ Obranných síl Estónska

Autor: OS SR - Andrea Hankoščáková , Foto: OS SR - kpt. Peter Michnica, www.mil.ee - Dátum: 16.11.2011
Čítanosť: 14952
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share