Preskocit navigáciu

Hlavný veliteľ Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu navštívil Slovensko


Hlavný veliteľ Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu navštívil Slovensko

V dňoch 15. a 16. novembra navštívil Slovenskú republiku hlavný veliteľ Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu (SACT – Supreme Allied Commander Transformation) generál Stéphane Abrial.

Delegáciu hlavného veliteľa na Slovensku privítal 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Miroslav Kocian a náčelník Štábu strategického plánovania a rozvoja spôsobilostí brigádny generál Ľubomír Svoboda.

Počas stretnutia s ministrom obrany Ľubomírom Galkom diskutovali o možnostiach „Smart Defence“ tzv. inteligentnej obrany. Koncepcia inteligentnej obrany bude totiž jedným z hlavných výstupov summitu NATO v Chicagu v máji 2012. Prístup Smart Defence prezentoval generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen na Mníchovskej konferencii vo februári 2011. Vyjadruje snahu bojovať proti negatívnym vplyvom súčasnej ekonomickej a finančnej krízy na oblasť obrany.

Šéf rezortu obrany ubezpečil generála Abriala, že Slovensko podporuje iniciatívu Smart Defence, „zvlášť pokiaľ ide o myšlienku spolupráce s inými členskými krajinami NATO za účelom obstarávania, zdieľania a údržby tých spôsobilostí, ktoré sú pre našu krajinu príliš nákladné,“ povedal Galko.

V praxi by sme podľa ministra Galka mohli realizovať myšlienky inteligentnej obrany najmä s krajinami z nášho regiónu napríklad z V4. „Smart Defence má v súčasnosti veľký význam ako jedno z možných riešení súčasnej zložitej situácie v oblasti obranných rozpočtov“ poznamenal šéf rezortu obrany. „Veríme, že mnohonárodná spolupráca v oblasti spôsobilostí má z dlhodobého hľadiska potenciál znížiť finančné náklady na obranné spôsobilosti," dodal v tejto súvislosti. Generál Abrial na stretnutí vysvetlil, že o Smart Defence treba hovoriť s dostatočným predstihom, aby sa k nadchádzajúcemu summitu v Chicagu stihli pripraviť už konkrétne projekty. „Vzťah NATO a Európskej únie napreduje a preto som si istý, že na summite v Chicagu prídeme ku konkrétnym dohodám o spolupráci,“ dodal. Minister Galko informoval generála Abriala aj o procese Strategického hodnotenia obrany SR a tiež o zastavení klesajúceho rozpočtu na obranu.


Hlavný veliteľ Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu navštívil SlovenskoHlavný veliteľ Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu navštívil SlovenskoHlavný veliteľ Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu navštívil SlovenskoHlavný veliteľ Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu navštívil SlovenskoHlavný veliteľ Spojeneckého veliteľstva pre transformáciu navštívil Slovensko

Autor: MOSR - OpMP , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 16.11.2011
Čítanosť: 13602
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share