Preskocit navigáciu

Cvičenie krízového manažmentu Európskej únie


Cvičenie krízového manažmentu Európskej únie

Od 18. novembra 2011 sú príslušníci Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky zaradení do krízového manažmentu v pohotovosti. Pod označením CME 2011 až do 6. decembra 2011 prebieha cvičenie orgánov krízového riadenia členských krajín Európskej únie (EÚ).

Cieľom cvičenia je preveriť a ohodnotiť činnosť štruktúr krízového manažmentu Európskej únie pri plánovaní mierovej operácie EÚ s nasadením vojenských a civilných síl a ich vzájomná koordinácia.

Námet cvičenia sa odohráva vo fiktívnom prostredí na území fiktívnych štátov. Predpokladá sa potreba nasadenia vojenských a civilných misií na zabezpečenie spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ v súbehu s inými potrebnými aktivitami pri udržiavaní medzinárodného mieru a bezpečnosti so zachovaním autonómnosti EÚ v spolupráci s príslušnými regionálnymi organizáciami.

Na cvičení sa zúčastňujú orgány EÚ, Rada EÚ, Komisia EÚ, členské štáty Európskej únie. Na Slovensku sú do CME 2011 zapojení príslušníci Ministerstva obrany SR a Generálneho štábu OS SR, zamestnanci ministerstva zahraničných vecí, ministerstva vnútra a úradu vlády a príslušníci SIS. Činnosť príslušníkov Generálneho štábu OS SR koordinuje 2. zástupca náčelníka generálneho štábu genpor. Jaroslav Vývlek.


Cvičenie krízového manažmentu Európskej únieCvičenie krízového manažmentu Európskej únieCvičenie krízového manažmentu Európskej únieCvičenie krízového manažmentu Európskej únie

Autor: OpMP , Foto: kpt. Peter Michnica - Dátum: 21.11.2011
Čítanosť: 14216
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share