Preskocit navigáciu

Zasadanie Vojenského výboru EÚ


Zasadanie Vojenského výboru EÚ

Dňa 22. novembra 2011 sa v Bruseli uskutočnilo zasadanie Vojenského výboru EÚ na úrovni náčelníkov generálnych štábov a štábov obrany členských krajín EÚ. V priebehu rokovania, ktorého sa zúčastnil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Ľubomír Bulík, boli prediskutované témy vojenských operácií a misií vedených v rámci Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky a oblasť rozvoja spôsobilostí EÚ.

Ťažisko prvej časti rokovania bolo položené na situáciu v Západnom Balkáne so zameraním na operáciu ALTHEA v Bosne a Hercegovine. V ďalšej časti boli delegácie oboznámené s vývojom v rámci námornej operácie ATALANTA v Adenskom zálive a Indickom oceáne, Výcvikovej misie EÚ (EUTM) v Ugande a tiež iniciatíve EÚ ohľadne Rozvoja regionálnych námorných spôsobilostí v oblasti Afrického rohu. Kľúčovou témou tretej časti rokovania bola diskusia k Stratégii EÚ v regióne Afrického rohu. V rámci tejto časti postupne vystúpili zástupcovia Európskej služby pre zahraničnú činnosť, Komisie EÚ, regionálneho veliteľstva USA pre Afriku – AFRICOM a Africkej únie.

Aktivity EÚ v oblasti rozvoja spôsobilostí so zameraním na projekt Jednotného európskeho neba, ako aj zdieľania a združovania spôsobilostí v rámci EÚ, boli predmetom pracovných raňajok s Výkonnou riaditeľkou EDA Claude-France Arnould. Pracovný obed s Vysokou predstaviteľkou Európskej únie barónkou Catharine Ashton bol zameraný na jej víziu ohľadne komplexného prístupu EÚ v regióne Afrického rohu. V samostatnom bode rokovania bol Vojenským výborom zvolený za nástupcu súčasného predsedu Vojenského výboru EÚ gen. Håkana Syréna, generál Partick de Rousiers.

Generál Bulík sa počas prestávky rokovania stretol aj s Ivanom Korčokom, veľvyslancom SR pri Európskej únii. V priebehu neformálnej diskusie si vymenili názory na aktuálnu politickú a bezpečnostnú situáciu. Na záver rokovania sa Predseda vojenského výboru oficiálne rozlúčil s náčelníkom Generálneho štábu Estónska generálporučíkom Antsom Laaneotsom, ktorý v priebehu mesiaca ukončí svoje pôsobenie v aktívnej službe.

Ďalšie zasadanie Vojenského výboru EÚ na úrovni náčelníkov generálnych štábov a štábov obrany členských krajín EÚ sa uskutoční dňa 24. apríla 2012.


Zasadanie Vojenského výboru EÚZasadanie Vojenského výboru EÚ

Autor: kpt. René Naď, Brusel , Foto: pplk. Gustáv Markovič, Brusel, Koncil EÚ - Dátum: 23.11.2011
Čítanosť: 14153
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share