Preskocit navigáciu

Slovenských vojakov ocenili za zásah pri povodniach v Afganistane


Slovenských vojakov ocenili za zásah pri povodniach v Afganistane Pamätný mincami veliteľa základne odmenil 17. novembra veliteľ leteckej základne KAF v Kandaháre príslušníkov slovenskej strážnej jednotky za ich rýchle a efektívne vyriešenie krízovej situácie v súvislosti s minulotýždňovými povodňami v Afganistane.

„Vaša flexibilita pri reakcii na prívalovú vlnu je obdivuhodná,“ povedal veliteľ základne americký brigádny generál Jeffrey Kendall oceneným vojakom, ktorým prišiel pamätné mince odovzdať priamo na ich pracovisko pri vchode ECP5 do kandahárskej základne. „Napriek tomu, že činnosť pri živelných pohromách takéhoto rozsahu nie je presne zakotvená v smerniciach, zachovali ste sa ako praví vojaci a vaša reakcia zachránila zdravie a majetok koaličných vojakov, navyše pri zachovaní plynulosti premávky a bezpečnosti na vstupno-výstupných bodoch základne,“ zdôraznil vo svojom poďakovaní Kendall.

Minulotýždňový vytrvalý dážď v južnej časti Afganistanu spôsobil naplnenie väčšinu roka suchých korýt riek a kanálov, čo spôsobilo zatopenie nížin a plošín. Živlu sa nevyhla ani letecká základňa v Kandaháre, kde v súčasnosti pôsobí aj 245 slovenských vojakov. Príslušníci strážnej jednotky včas spozorovali prelomenie hrádze odvodňovacieho kanála v priestore za hranicou základne a okamžite zorganizovali presmerovanie automobilov a osôb vstupujúcich na kandahárske letisko. Aj napriek stále stúpajúcej vode, ktorá v priestore ich pracoviska dosiahla svoje maximum na 90 centimetroch, dokázali preorganizovať systém ochrany základne bez toho, aby prerušili stráženie svojho sektoru.

Podľa veliteľa 16. slovenského kontingentu v operácii ISAF podplukovníka Štefana Acsaia sú skúsenosti našich vojakov nadobudnuté počas nasadenia v operácii kľúčové pre pôsobenie našich ozbrojených síl v rámci domáceho krízového manažmentu. „Keď dokážu efektívne zasiahnuť v medzinárodnom prostredí, rovnako kvalitne pomôžu aj doma našim občanom pri riešení krízových situácií,“ skonštatoval Acsai.

Slováci sú na základni KAF známi svojou všestrannosťou a profesionalitou. Kľúčovú úlohu pri rekonštrukcii podmytého a zvaleného oplotenia a vyčistení priepustov od naplavenín zohrali aj naši ženisti, ktorí začali odstraňovať následky ešte v noci počas povodne, keď hladina kulminovala. Svojím rýchlym zásahom vrátili život základne do pôvodných koľají už nasledujúci deň. Generál Kendall odmenil za operatívne riešenie hrozby troch vojakov z michalovského a martinského mechanizovaného práporu, ktorí boli počas povodne v službe, ako aj ich veliteľa roty. Na záver veliteľ základne na adresu Slovákov poznamenal: „Želal by som si, aby všetci vojaci na základni boli takí, ako vy.“

Slovenských vojakov ocenili za zásah pri povodniach v AfganistaneSlovenských vojakov ocenili za zásah pri povodniach v AfganistaneSlovenských vojakov ocenili za zásah pri povodniach v AfganistaneSlovenských vojakov ocenili za zásah pri povodniach v AfganistaneSlovenských vojakov ocenili za zásah pri povodniach v AfganistaneSlovenských vojakov ocenili za zásah pri povodniach v AfganistaneSlovenských vojakov ocenili za zásah pri povodniach v AfganistaneSlovenských vojakov ocenili za zásah pri povodniach v Afganistane

Autor: mjr. Milan Vanga - zástupca veliteľa a hovorca slovenského kontingentu ISAF , Foto: autor - Dátum: 23.11.2011
Čítanosť: 14120
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share