Preskocit navigáciu

AFGANISTAN: Slováci vycvičili prvých afganských policajných špecialistov


AFGANISTAN: Slováci vycvičili prvých afganských policajných špecialistov

Príslušníci slovenských síl pre špeciálne operácie 14. novembra 2011 na predsunutej základni na severovýchode Afganistanu slávnostne odovzdali svojim afganským žiakom certifikáty o absolvovaní základného výcviku špeciálnych policajných síl.

Počas základného výcviku dokázali dvanásti príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny vycvičiť niekoľko desiatok príslušníkov provinčnej polície, ktorí po absolvovaní ďalšieho zdokonaľovacieho výcviku budú schopní plniť špeciálne policajné úlohy na území svojej provincie. Najlepší absolventi výcviku už majú za sebou aj prvé špeciálne operácie. Cieľom výcviku je podľa veliteľa výcvikového tímu vycvičiť niekoľko afganských špeciálnych policajných jednotiek, ktoré budú schopné samostatne plánovať, pripraviť aj vykonať špeciálnu operáciu. „Túto náročnú úlohu plníme v spolupráci s americkými silami pre špeciálne operácie, s ktorými máme výborné vzťahy,“ povedal slovenský kapitán. Kultúrne špecifiká afganskej populácie si podľa neho vyžadujú aj špecifický prístup k organizácii a vedeniu výcviku, čo samotnú úlohu robí ešte náročnejšou. „Je to výzva, s ktorou sa radi popasujeme,“ dodal.

Na slávnostnej ceremónii odovzdania certifikátov sa zúčastnil aj veliteľ provinčnej polície a za slovenskú stranu zástupca veliteľa slovenského kontingentu v operácii ISAF major Milan Vanga.

Slovenská jednotka síl pre špeciálne operácie je nasadená v Afganistane od septembra tohto roka. Nasadeniu v operácii NATO predchádzali mesiace špeciálnej prípravy, ktorú príslušníci žilinského pluku zvládli ako po jazykovej, tak aj po odbornej stránke. V súčasnosti už príslušníci slovenských síl pre špeciálne operácie zastávajú funkcie aj na veliteľských stupňoch v štruktúre Síl pre špeciálne operácie ISAF. Hlavnou úlohou našej jednotky je pomáhať pri budovaní afganských špeciálnych policajných síl prostredníctvom špeciálneho výcviku na základni a zapájaním cvičenej afganskej jednotky do reálnych špeciálnych operácií.


Slováci vycvičili prvých afganských policajných špecialistovSlováci vycvičili prvých afganských policajných špecialistovSlováci vycvičili prvých afganských policajných špecialistovSlováci vycvičili prvých afganských policajných špecialistovSlováci vycvičili prvých afganských policajných špecialistovSlováci vycvičili prvých afganských policajných špecialistov

Autor: mjr. Milan Vanga - zástupca veliteľa a hovorca slovenského kontingentu ISAF , Foto: autor - Dátum: 24.11.2011
Čítanosť: 13535
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share