Preskocit navigáciu

Osobitný poradca Spojených národov pre Cyprus v Sektore 4


Osobitný poradca Spojených národov pre Cyprus v Sektore 4

Počas krátkej návštevy Cypru súvisiacej s otázkami týkajúcimi sa súčasnej situácie medzi Cyperskými Grékmi a Cyperskými Turkami zavítal do priestoru zodpovednosti Sektoru 4 osobitný poradca Spojených národov pre Cyprus Alexander Downer v doprovode veliteľa jednotiek UNFICYP Maj Gen Chao Lia, náčelníka štábu veliteľstva UNFICYP plukovníka Gerarda Hughesa a veliteľa Sektoru 4 pplk Jozefa Paňka.

V stručnom, ale o to výstižnejšom oboznámení sa so situáciou formou terénneho briefingu priamo v priestore mohol osobne precítiť atmosféru podstatných názorových rozdielov, ktoré spôsobujú pretrvávajúcu nezhodu smerom k zjednoteniu rozdeleného stredomorského ostrova. Svedčí o tom aj mesto duchov Varoša, ktorým ho v rámci briefingu príslušníci Sektoru 4 previedli a ktoré svojho času bývalo najznámejším rekreačným strediskom pre množstvo zahraničných turistov. V súčasnosti ako uzavretá časť Famagusty patrí medzi 10 najzaujímavejších opustených miest sveta, ktoré svojím vysídlením vyvoláva pocit prázdnoty, čo neprispieva už dlhé roky k budovaniu dôvery medzi cyperskými komunitami.

Po absolvovaní návštevy osobitný poradca Spojených národov pre Cyprus nešetril slovami uznania voči príslušníkom Sektoru 4 a ich každodennému udržiavaniu prímeria medzi cyperskými Grékmi a Turkami, ktoré osobne zvečnil aj svojím podpisom v kronike veliteľstva Sektoru 4 vo Famaguste.


Osobitný poradca Spojených národov pre Cyprus v Sektore 4 Osobitný poradca Spojených národov pre Cyprus v Sektore 4 Osobitný poradca Spojených národov pre Cyprus v Sektore 4

Autor: UNFICYP - npor. Zuzana Miženková , Foto: UNFICYP - šbnrtm. Štefan Husár - Dátum: 29.11.2011
Čítanosť: 14775
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share