Preskocit navigáciu

Letisko v Akadémii ozbrojených síl


Letisko v Akadémii ozbrojených síl

Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši je už niekoľko dní domovským letiskom pre vrtuľníky Mi-17M z vrtuľníkového krídla genplk. Jána Ambruša so sídlom v Prešove. Vrtuľníky Vzdušných síl Ozbrojených síl SR sa podieľajú na likvidovaní požiaru lesa v Starobockej doline nad obcou Vyšná Boca (okr. Lipt. Mikuláš) v Nízkych Tatrách.

Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši poskytla svoje priestory na pristávanie vrtuľníkov, na parkovanie v nočných hodinách, doplňovanie paliva, vytvorila miesto pre pozemnú zabezpečovaciu techniku, a aj pre personál, ktorý vykonáva predletové a medziletové prehliadky. Takisto poskytla priestory na nočný odpočinok pre lietajúci aj pozemný personál z Prešova. Tento personál hasil už požiar pri obci Spišské Bystré, v okrese Poprad.

I keď pristátie vrtuľníka nie je v akadémii ničím neobvyklým, predsa len pristávanie piatich vrtuľníkov v krátkom čase za sebou, je vo vojenskej akadémii vecou nezvyčajnou. Príčinou je striedanie posádok aj vrtuľníkov.

Veliteľ vrtuľníkového krídla plukovník Miroslav Korba, pôsobiaci ako veliaci pilot jedného z vrtuľníkov, je s podmienkami, ktoré im akadémia vytvorila, veľmi spokojný.
Ako povedal: "Plnenie veľmi náročnej úlohy hasenia požiaru v nadmorskej výške od 1600 do 1800 m v hornatom teréne je na jednej strane vynikajúcou možnosťou predviesť svoje letecké umenie, a to najmä v pilotáži v sťažených podmienkach, jednoznačne je však konkrétnym dôkazom obetavej služby vojakov v prospech civilného sektora."

Tí, ktorí mali možnosť na ploche akadémie sledovať činnosť letcov z Prešova sa presvedčili, aké náročné je zabezpečenie činnosti vrtuľníkov a koľko práce je potrebné vykonať, aby trojčlenná posádka každého vrtuľníka mohla s „bambi vakom“ vzlietnuť.


Letisko v Akadémii ozbrojených sílLetisko v Akadémii ozbrojených sílLetisko v Akadémii ozbrojených síl

Autor: AOS - Ing. Peter Fianta , Foto: AOS - Alena Haragová - Dátum: 01.12.2011
Čítanosť: 15128
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share