Preskocit navigáciu

Českí vojenskí zdravotníci pomáhajú slovenským pacientom


Českí vojenskí zdravotníci pomáhajú slovenským pacientom

Na Slovensko dnes prišlo 25 českých vojenských lekárov. Tí boli na Slovensko vyslaní po dohode slovenskej a českej vlády. Je medzi nimi 9 chirurgov, 9 anestéziológov, dvaja traumatológovia, dvaja internisti, dvaja psychiatri a jeden urológ. Ich úlohou bude pomôcť slovenským lekárom v nemocniciach, kde je situácia najkritickejšia. Ide predovšetkým o Bratislavu (štrnásti lekári), Nitru (štyria lekári), Žilinu (jeden lekár) a Ružomberok (šiesti lekári) .

Český minister zdravotníctva Leoš Heger prirovnal vyslanie vojenských lekárov k humanitárnej pomoci, keď slovenské zdravotníctvo je na pokraji svojich síl. Lekárov privítal na Generálnom štábe Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR) 1. zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajor Miroslav Kocian, veliteľ vojenského zdravotníctva plukovník Vladimír Lengvarský a štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Ján Porubský.

Zástupcovia rezortu obrany aj zdravotníctva ocenili pomoc českých kolegov a ich pripravenosť pomôcť hneď po príchode. Na českých zdravotníkov čakajú prví pacienti už dnes večer.
Do riešenia kritickej situácie v poskytovaní zdravotnej starostlivosti na Slovensku už zasiahli aj 13 slovenskí vojenskí lekári z Ružomberka, ktorí v uplynulých dňoch vypomáhali v nemocniciach v Bratislave, Žiline, Liptovskom Mikuláši a Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku.

Situácia vznikla, keď na koncom októbra podalo výpovede viac ako 2 400 lekárov. Približne polovica výpovedí bola v priebehu nasledujúceho mesiaca stiahnutá, napriek tomu v mnohých mestách na Slovensku vznikla kritická situácia. Z tohto dôvodu vláda vyhlásila 29. novembra 2011 v 13 obvodoch núdzový stav.


Českí vojenskí zdravotníci pomáhajú slovenským pacientomČeskí vojenskí zdravotníci pomáhajú slovenským pacientomČeskí vojenskí zdravotníci pomáhajú slovenským pacientomČeskí vojenskí zdravotníci pomáhajú slovenským pacientomČeskí vojenskí zdravotníci pomáhajú slovenským pacientomČeskí vojenskí zdravotníci pomáhajú slovenským pacientomČeskí vojenskí zdravotníci pomáhajú slovenským pacientomČeskí vojenskí zdravotníci pomáhajú slovenským pacientom

Autor: KaNGŠ OPMP - kpt. Peter Michnica , Foto: autor - Dátum: 03.12.2011
Čítanosť: 14662
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share