Preskocit navigáciu

Ozbrojené sily nepoľavujú v činnosti


Ozbrojené sily nepoľavujú v činnosti

Koniec roka zvyčajne býva spájaný s bilancovaním. Inak tomu nie je ani v Ozbrojených silách Slovenskej republiky. Obdobie vyhodnocovania inventúr a výcviku vojsk však neznamená nečinnosť ostatných vojakov.

Pripravenosť príslušníkov OS SR zvyšujú sústredené výcviky či už v prežití v krízových situáciách, ale i streľbe, zdravotníckej a ďalšej odbornej príprave. Nemožno zabudnúť ani na vojakov pripravujúcich sa na rotácie v operáciách medzinárodného krízového manažmentu. Časť z nich je aktuálne na rotácii v afganskej operácii ISAF. Pred týždňom bola ukončená výmena 31 vojakov v operácii Althea v Bosne a Hercegovine. Ďalšie rotácie v mierových operáciách sú naplánované na jar budúceho roka.

Uplynulý týždeň bol náročný aj pre príslušníkov prešovského vrtuľníkového krídla. Tí sa v rámci operácií domáceho krízového manažmentu zapojili do hasenia rozsiahlych požiarov v pohorí Kozích chrbtov a v Nízkych Tatrách. Na požiarovisko v Spišskom Bystrom vrtuľníky vyniesli 59 bambi vakov, teda 118 tisíc litrov vody. Predstavovalo to 65 letov v trvaní osem hodín. Na požiar nad Vyšnou Bocou vyniesli 124 bambi vakov, teda 248 tisíc litrov vody. Uskutočnili tam 158 letov v trvaní 37 hodín 35 minút. Počas štvrtka dokonca lietalo vo vzduchu až päť vrtuľníkov z Prešova, okrem nich aj vrtuľník ministerstva vnútra. Okrem letov s bambi vakmi mali vrtuľníky aj monitorovacie lety.

Vzdušné sily celoročne zabezpečujú nedotknuteľnosť vzdušného priestoru Slovenskej republiky a Severoatlantickej aliancie prostredníctvom systému NATINADS. Podstatou NATINADSu (NATO Integrated Air Defence System) je zjednotenie národných vzdušných priestorov európskych členských štátov NATO do jedného spoločného vzdušného priestoru, za ktorého ochranu preberá na základe súhlasu zúčastnených členských štátov zodpovednosť spoločné veliteľstvo, priamo podriadené vrchnému veliteľovi síl NATO v Európe – SACEUR (Supreme Allied Commander Europe). Vzdušné sily OS SR do nepretržitého pohotovostného systému vyčleňujú 2 lietadla MiG-29 a 250 osôb. Lietadlá zaradené v NATINADS zasahujú nielen proti narušiteľovi vzdušného priestoru, ale aj ako pomoc lietadlám v núdzi, pri strate spojenia, ako aj únose lietadla. Okrem týchto prostriedkov je v Prešove denne v pohotovosti aj jeden vrtuľník Mi-17 Leteckej pátracej a záchrannej služby pre prípad pomoci vojakom, ale i civilnému obyvateľstvu. Ako príklad môžeme spomenúť nedávne nasadenie vrtuľníka s posádkou pri pátraní po nezvestnej žene. Od 15. júna 2011 bola na leteckej základni Sliač obnovená civilná letová prevádzka (GAT). Výnimočnosťou tejto GAT prevádzky je fakt, že letecké navigačné služby poskytuje Veliteľstvo VzS všetkým lietadlám bez ohľadu na ich rezortnú či štátnu príslušnosť.

Svoje miesto si získalo aj Centrum výnimočnosti EOD v Trenčíne. Na nedávnej slávnosti „vztyčovania vlajok“ k členským štátom centra výnimočnosti pristúpilo Poľsko a po Slovensku, Českej republike, Francúzsku, Maďarsku a Rumunsku sa tak stalo šiestou krajinou podieľajúcou sa na jeho činnosti. Špecializovaný mobilný tým centra sa v minulom týždni vrátil z Bosny a Hercegoviny, kde vyškolil štábnych dôstojníkov v oblasti odstraňovania a likvidácie výbušných prostriedkov. Príslušníci Centra výnimočnosti sa zároveň pripravujú na budúcoročné odborné kurzy a školenia.

Polovica decembra bude začiatkom novej etapy v živote pre 111 čakateľov a 5 čakateliek prípravnej štátnej služby základného vojenského výcviku, ktorí v Prápore výcviku v Martine absolvujú slávnostné vyradenie.


Ozbrojené sily nepoľavujú v činnostiOzbrojené sily nepoľavujú v činnostiOzbrojené sily nepoľavujú v činnostiOzbrojené sily nepoľavujú v činnostiOzbrojené sily nepoľavujú v činnostiOzbrojené sily nepoľavujú v činnostiOzbrojené sily nepoľavujú v činnostiOzbrojené sily nepoľavujú v činnosti

Autor: OPMP - kpt. Peter Michnica , Foto: archív - Dátum: 05.12.2011
Čítanosť: 13842
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share