Preskocit navigáciu

Medzinárodné vojenské cvičenie Zelené ostrie skončilo


Medzinárodné vojenské cvičenie Zelené ostrie skončilo

Medzinárodné vojenské cvičenie Zelené ostrie (Green Blade 2011) sa dnes, 7. decembra 2011, skončilo. V rámci cvičenia bolo na Slovensko vyslaných 25 lekárov z Českej republiky. Medzi nimi bolo deväť chirurgov, deväť anestéziológov, dvaja traumatológovia, dvaja internisti, dvaja psychiatri a jeden urológ. Ich úlohou bolo pomôcť slovenským lekárom v zdravotníckych zariadeniach s najkritickejšou situáciou. Pôsobili v nemocniciach v Ružomberku (šiesti lekári), v Žiline (jeden lekár), v Nitre (štyria lekári) a v Bratislave (štrnásti lekári).

Lekári počas svojho pobytu na Slovensku vykonali 91 urgentných výkonov, kde by bez okamžitej lekárskej starostlivosti došlo k ohrozeniu životov a zdravia slovenských občanov.

Počas dnešného nástupu v Sieni slávy na Ministerstve obrany SR sa všetkým lekárom v mene ozbrojených síl, ale aj slovenských pacientov poďakoval 2. zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky genpor. Jaroslav Vývlek. „Ďakujeme ministerstvu obrany Českej republiky za výbornú spoluprácu a promptnú reakciu pri participácii na tomto cvičnení, ale poďakovať musíme predovšetkým Vám, lekárom, za odvedenú prácu a nasadenie,“ povedal lekárom generál Vývlek. Veliteľ jednotky lekárov plukovník Jan Österreicher slovenskej strane poďakoval za bezproblémové logistické zabezpečenie personálu všetkým potrebným a vyjadril presvedčenie, že sa na Slovensko všetci vrátia aj za lepších okolností. Lekári si následne z rúk generálporučíka Vývleka prevzali pamätné listy a chvíľu venovali prehliadke Siene slávy, ako i spomienke na slovenských vojakov, ktorí padli v zahraničných operáciách a majú v Sieni slávy svoje čestné miesto. Následne sa presunuli na Ministerstvo zdravotníctva SR, kde ich pred návratom do vlasti prijal minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Medzi českými vojakmi boli aj lekári so skúsenosťami v mierových operáciách. Jedným z nich bol aj major Radek Uher, ktorého skúsenosti z operácie ISAF v Afganistane pomohli v Nitre zachrániť život dvadsaťdvaročnému pacientovi s rozsiahlymi poraneniami po autonehode. „Z lekárskeho hľadiska sú skúsenosti z Afganistanu výnimočné najmä tým, že sa tam stretnete s iným druhom zranení, napríklad strelnými a črepinovými, s ktorými sa v praxi doma takmer nestretnete. A samozrejme nezanedbateľná je aj ľudská skúsenosť zo situácií, kedy ste prinútený rýchlo sa rozhodovať a pracovať vo veľmi improvizovaných a nie vždy bezpečných podmienkach,“ dodal major Uher.

Cvičenie súviselo so situáciou, ktorá na Slovensku vznikla, keď koncom októbra podalo výpovede viac ako 2 400 lekárov. Približne polovica výpovedí bola v priebehu nasledujúceho mesiaca stiahnutá, napriek tomu v mnohých mestách na Slovensku vznikla kritická situácia. Z tohto dôvodu vláda vyhlásila 29. novembra 2011 v 13 obvodoch núdzový stav.


Medzinárodné vojenské cvičenie Zelené ostrie skončiloMedzinárodné vojenské cvičenie Zelené ostrie skončiloMedzinárodné vojenské cvičenie Zelené ostrie skončiloMedzinárodné vojenské cvičenie Zelené ostrie skončiloMedzinárodné vojenské cvičenie Zelené ostrie skončiloMedzinárodné vojenské cvičenie Zelené ostrie skončiloMedzinárodné vojenské cvičenie Zelené ostrie skončiloMedzinárodné vojenské cvičenie Zelené ostrie skončilo

Autor: KaNGŠ - kpt. Peter Michnica, army.cz , Foto: autor - Dátum: 07.12.2011
Čítanosť: 15118
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share