Preskocit navigáciu

Kapustnica v misiách priblíži vojakom čaro Vianoc


Kapustnica v misiách priblíži vojakom čaro Vianoc

Šunku, klobásky, bravčovú masť, ryby, a ďalšie potraviny potrebné k príprave štedrovečernej večere dostali do zahraničných misií slovenskí vojaci v zásielke, ktorú im v predstihu doručilo Ministerstvo obrany SR.

„Pri plnení náročných úloh v operáciách sa snažíme našim vojakom aspoň takto symbolicky navodiť atmosféru Vianoc,“ povedal v Sarajeve náčelník Generálneho štábu generálmajor Peter Vojtek, ktorý 19. decembra vojakom v operácii EUFOR – ALTHEA osobne zásielku odovzdal. „Byť ďaleko od svojich blízkych počas sviatkov, keď tradične rodina býva spolu, je jedným zo špecifík vojenského života, preto chcem našim mužom a ženám v uniformách, rovnako ako ich blízkym, zaželať, aby chvíle odlúčenia zvládli s trpezlivosťou a veľkou duševnou silou,“ poprial Vojtek. „Práve v takýchto chvíľach potrebujú naši príslušníci najviac cítiť podporu svojich rodín, ale aj celej verejnosti,“ dodal.

O dva dni skôr odovzdal ingrediencie štedrovečernej večere príslušníkom misie UNFICYP na Cypre veliteľ Vzdušných síl generálmajor Martin Babiak a do operácie ISAF v Afganistane by mala zásielka pricestovať v týchto dňoch.

Vianočné sviatky v operáciách sú bežnými dňami, ktoré sa ničím neodlišujú od ostatných dní. Vojaci plnia rutinné úlohy v zmysle mandátu, ktorý im dala Slovenská republika. Štedrovečerná večera je jedným z mála symbolov, ktoré im priblížia tradičné slovenské Vianoce. Na sviatočnom stole nebude teda chýbať kapustnica, pečená ryba, zemiakový šalát a ďalšie špeciality podľa zvyklostí jednotlivých regiónov Slovenska, z ktorých pochádzajú naši vojaci a vojačky. „Počas týchto sviatkov neprestávame plniť operačné úlohy. Zároveň sa budeme snažiť pripraviť sa na sviatky podľa našich možností. Vytvoríme si čo najlepšiu vianočnú atmosféru, pripravíme si klasickú štedrovečernú večeru, teda kapustnicu, pečenú rybu a zemiakový šalát. Tiež bude možné zúčastniť sa vianočných bohoslužieb, ktoré bude slúžiť náš kaplán,“ povedal podplukovník Róbert Plávka, veliteľ 17. rotácie slovenského kontingentu operácie ISAF v Afganistane. V rámci operácie ISAF v Afganistane prostredníctvom strážnych jednotiek vykonávajú slovenskí vojaci stráženie základní Tarin Kowt v provincii Uruzgan a základne KAF v Kandaháre a likvidujú nevybuchnutú muníciu a improvizované výbušné prostriedky. V záujme zapojiť sa do zámeru medzinárodného spoločenstva vybudovať samostatné a efektívne bezpečnostné zložky Afganistanu sa príslušní OS SR podieľajú aj na výcviku a mentoringu afganskej národnej armády a špeciálnych jednotiek afganskej národnej polície. Slovensko má zastúpenie aj vo veliteľstvách operácie ISAF v Kábule a Kandaháre, kde majú slovenskí dôstojníci priamy podiel na rozhodovaní o smerovaní operácie.

Aj v operácii UNFICYP na Cypre sa naši vojaci pripravujú na sviatky. . „Počas Štedrého dňa pripravujeme tradičnú večeru pozostávajúcu z tradičných jedál: kapustnice, zemiakového šalátu a vyprážanej ryby,“ uviedol podplukovník Jozef Paňko, veliteľ Slovenskej jednotky mierových síl OSN UNFICYP na Cypre a zároveň veliteľ medzinárodného kontingentu pôsobiaceho v Sektore 4. V rámci operácie UNFICYP slovenskí príslušníci OS plnia v rámci priestoru zodpovednosti Sektoru 4 operačné úlohy formou každodenného nepretržitého monitorovania a vyjednávania v nárazníkovej zóne, čím prispievajú k zabezpečeniu dodržiavania prímeria a k zabráneniu obnovenia bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami. Výnimkou nebudú ani vianočné sviatky, počas ktorých budú vojaci v službách na jednotlivých pozíciách.

V Bosne a Hercegovine sa slovenskí vojaci pripravujú na spoločné trávenie vianočných sviatkov. Oslavu Vianočných sviatkov si pripravujeme v kruhu našich kolektívov. Nebudú chýbať vianočné stromčeky, budeme variť kapustnicu, pripravíme si zemiakový šalát a ryby, a ďalšie špeciality podľa jednotlivých regiónov Slovenska, odkiaľ pochádzajú naši vojaci,“ povedal podplukovník Vladimír Stolárik, veliteľ Slovenského kontingentu síl EÚ operácie ALTHEA v Bosne a Hercegovine. Naše jednotky monitorujú bezpečnostnú situáciu v Bosne a Hercegovine formou patrolovania a osobnými stretnutiami s miestnym veliteľstvom a predstaviteľmi lokálnych samospráv. Sú styčným prvkom medzi EUFOR-om, medzinárodnými organizáciami a miestnym obyvateľstvom. Spolu s príslušníkmi švajčiarskej a tureckej armády sa podieľajú na zabezpečení stabilného bezpečnostného prostredia.

Popri plnení pracovných povinností si vo voľnom čase vojaci vo všetkých operáciách, kde Slováci pôsobia, pripravili sviatočnú výzdobu - v spoločných priestoroch nebudú chýbať ozdobené vianočné stromčeky. Väčšina vojakov však strávi krátke chvíle voľného času komunikáciou so svojimi blízkymi prostredníctvom internetu, či telefónu. Spoločná večera s kolegami zasa utuží „kolektívneho ducha“, ktorý je v misii veľmi dôležitý. Duchovnú službu zabezpečia v každom kontingente vojenskí kapláni prostredníctvom vianočných bohoslužieb.

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová poverená vedením MO SR veľmi pozorne vníma ako príslušníci Ozbrojených síl SR vyslaní do zahraničných operácií plnia stanovené úlohy, ako reprezentujú OS SR a Slovenskú republiku. „Srdečne všetkých našich vojakov v operáciách pozdravujem. Nesmierne si vážim Vašu prácu a mojím najväčším vianočným prianím je, aby ste sa všetci v zdraví vrátili domov k svojim rodinám,“ popriala vojakom Radičová. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálmajor Peter Vojtek sa na Štedrý deň telefonicky spojí s veliteľmi všetkých slovenských kontingentov v zahraničí, aby prostredníctvom nich všetkým príslušníkom v zahraničných operáciách poprial krásne a pokojné Vianoce a šťastný návrat domov.



Autor: mjr. Milan Vanga - hovorca OS SR , Foto: Ilustračné foto - Dátum: 23.12.2011
Čítanosť: 15663
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share