Preskocit navigáciu

Novoročné salvy v Bratislave vypálili Východniari aj za účasti generála


Novoročné salvy v Bratislave vypálili Východniari aj za účasti generála

Delostrelci z rožňavského raketometného oddielu privítali 1. januára 2012 o 14.00 hod. nový rok v hlavnom meste Slovenska dvadsiatimi delostreleckými salvami podľa rozkazu prezidenta SR.

„Je to už tradícia, že salvami oslavujeme výročie vzniku Slovenskej republiky, aj Ozbrojených síl SR,“ vysvetlil náčelník Generálneho štábu OS SR generálmajor Peter Vojtek, ktorý sa do palebného postavenia delostrelcov v areáli bratislavskej Incheby prišiel osobne pozrieť. „Ozbrojené sily sú jedným z pilierov štátnosti, a preto sme hrdí, že túto úlohu môžeme každoročne plniť,“ dodal Vojtek

Šesť húfnic D-30, ktoré v minulosti používali príslušníci delostrelectva slovenskej armády, už vojaci využívajú len na slávnotné salvy. Veliteľom delostreleckej batérie, ktorá sa postarala o dnešné salvy, bol kapitán Martin Šepík, veliteľ batérie podpory velenia z raketometného oddielu v Rožňave. Podľa neho sa vojaci, ktorí cvičia s raketometmi, preorientovali na staré húfnice veľmi rýchlo. „Vojaci už húfnice D-30 vo výzbroji ozbrojených síl nezažili, ale sú to delostrelci telom aj dušou, preto po hodine výcviku boli schopní strieľať salvy bez akýchkoľvek problémov,“ povedal veliteľ Šepík. Najdôležitejšia je podľa neho súhra obslúh všetkých šiestich húfnic, aby bol efekt salvy dokonalý.

Nad Bratislavou zaznelo o 14.tej hodine dvadsať sálv, pri ktorých sa vystrelilo 40 kusov cvičnej munície. Jednu salvu strieľa vždy dvojica húfnic špeciálnou muníciou s polystirénovým pojektylom. Prachová náplň pri odpálení vymrští horiaci projektyl z hlavne do vzdialenosti 10 až 15 metrov. Zvukový efekt je však veľmi podobný streľbe reálnou muníciou. Okrem 27 delostrelcov z Rožňavy sa na salvách podieľali aj vojaci z 12. mechanizovaného práporu Nitra, 1. mechanizovanej brigády z Topoľčian, pod dozorom delmajstrov – špecialistov na opravy delostreleckých systémov z Martina. V pohotovosti v palebnom postavení boli aj vojenskí zdravotníci z Topoľčian, čím sa počet zabezpečujúceho personálu zastavil na čísle 38.


Novoročné salvy v Bratislave vypálili Východniari aj za účasti generálaNovoročné salvy v Bratislave vypálili Východniari aj za účasti generálaNovoročné salvy v Bratislave vypálili Východniari aj za účasti generálaNovoročné salvy v Bratislave vypálili Východniari aj za účasti generálaNovoročné salvy v Bratislave vypálili Východniari aj za účasti generála

Autor: mjr. Milan Vanga - hovorca OS SR , Foto: Andrej Jerguš - Dátum: 01.01.2012
Čítanosť: 19672
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share