Preskocit navigáciu

Sereďskí a michalovskí ženisti sa potápali v Čiernej Vode spolu s hasičmi


Sereďskí a michalovskí ženisti sa potápali v Čiernej Vode spolu s hasičmi

Spoločný výcvik potápačov v prieskume pod vodou absolvovali dnes 10. januára príslušníci ženijného práporu Pozemných síl OS SR zo Serede a ženijnej roty 22 mechanizovaného práporu z Michaloviec spoločne s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR v Čiernej Vode.

Súčinnostný výcvik na rieke Malý Dunaj je súčasťou výcviku, ktorý tu každoročne absolvujú ženisti pod ľadom. Vzhľadom na súčasné teplé počasie však tentoraz išlo iba o výcvik pod vodou, ale podľa ženistov je činnosť potápačov identická. V hĺbke 10-12 metrov je teplota vody rovnaká ako pod ľadom.

Medzi vojenskými potápačmi bol aj skúsený odborník, inštruktor vojenského potápania čatár Michal Ščepko, ktorý ako jediný Slovák absolvoval aj výcvik amerických SEALS. „Nacvičovali sme vyhľadávanie pod vodou v uzavretom priestore. Musím vyzdvihnúť kvalitnú prácu seredských potápačov. Ukázali činnosť, ktorú vykonávajú rutinne, ako napr. moderné vyhľadávacie techniky pod vodou,“ povedal Ščepko. Na dnešnom cvičení sa zúčastnilo 18 vojakov a 12 príslušníkov HaZZ. Súčinnostné cvičenia tohto typu sú dôležité hlavne z hľadiska odovzdávania skúseností, precvičenia rôznych techník a špeciálnych zručností, ktoré vojaci a hasiči majú. „Obidve zložky veľmi často spolupracujú pri záchranných prácach, spomeňme si len na posledné povodne,“ uviedol inštruktor a pripomenul, že je veľmi dobré, keď vojaci poznajú metódy hasičov, ale to isté platí aj naopak. „Po takýchto cvičeniach je koordinácia práce podstatne lepšia,“ dodal.

Príslušníci OS SR a HaZZ dnešným cvičením dokázali, že sú po odbornej, fyzickej i psychickej stránke dobre pripravení na plnenie náročných úloh aj v zimných podmienkach.



Autor: mjr. Milan Vanga - hovorca OS SR , Foto: Ilustračné foto - Dátum: 11.01.2012
Čítanosť: 14212
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share