Preskocit navigáciu

Zomrel najstarší slovenský generál


Zomrel najstarší slovenský generál

Najstarší slovenský generál zomrel 11. januára necelých päť mesiacov pred svojou storočnicou. Generálmajor vo výslužbe Ján Samuel Strcula sa narodil 4. mája 1912 vo Vyšnej Boci.

Ján Samuel Strcula nastúpil na základnú vojenskú službu v októbri 1936 v 201. delostreleckom pluku v Ružomberku. O rok neskôr nastúpil do Vojenskej akadémie v Hraniciach na Morave. Pôsobil v delostreleckom pluku 8 vo Frenštáte pod Radhoštem. V roku 1938 počas mobilizácie bol pobočníkom veliteľa I. oddielu delostreleckého pluku 37 pri Opave.

Neskôr, po návrate na Slovensko boli jeho pôsobiskom delostrelecké útvary v Ružomberku, Brezne a Žiline. Zažil poľné ťaženie slovenskej armády na východnom fronte v roku 1941. Od júna 1944 velil batérii delostreleckého pluku 2 tzv. východoslovenskej armády vo Vyšnom Mirošove. Po odzbrojení oboch divízií nemeckými vojskami sa mu podarilo prebiť na povstalecké územie. Stal sa veliteľom delostreleckej batérie Kosatec v priestore: Kráľová Lehota – Malužiná – Čertovica, neskôr veliteľom delostrelectva celej skupiny. Jeho batéria zničila nemecký pancierový vlak, úspešne prepadla nemecké letisko Mokraď. Po ústupe povstalcov do hôr pôsobil v partizánskom zväzku Stalin Nízkych Tatrách. Od februára 1945 bol príslušníkom delostrelectva 1. čs. armádneho zboru.

V apríli 1954 ho vymenovali do hodnosti generálmajora. Pôsobil ako veliteľ mechanizovanej divízie v Olomouci, od roku 1958 v Trenčíne ako zástupca veliteľa vojenského okruhu. Svoju vojenskú kariéru zavŕšil ako inšpektor pre materiálne otázky výcvikovej základne, zodolnenia letísk a bytovej výstavby ministerstva obrany v Prahe. Do zálohy odišiel v roku 1972. Počas svojho pôsobenia v armáde získal viac ako desať vyznamenaní.

"V armáde dominovalo to naše, spoločné, spoločne sme šli za svojím cieľom. V armáde boli dôležité tie dobré vlastnosti, tie zlé sme museli odložiť do prachu," povedal generál Strcula pri príležitosti minuloročných osláv svojich 99 narodenín.
Ako dodal, najťažšie chvíle v armáde zažil pri spoločenských zmenách. "Keď príde spoločenská zmena, armáda stráca pôdu pod nohami a musí rýchlo hľadať novú základňu. Ťažko si viete predstaviť situáciu vojaka z povolania, keď krachla prvá republika a zmenila sa orientácia armády," dodal s tým, že ani za slovenského štátu nepodľahla armáda fašistickej ideológii. Naopak, demokratické princípy v nej sa ešte upevňovali.

Generál Strcula bol takmer štyri desaťročia vo výslužbe. Po skončení aktívnej vojenskej kariéry sa začal venovať rezbárstvu.

"Keď som už nebol v spoločnosti využitý tak ako predtým, hľadal som možnosť nejako sa zamestnať. Odmalička bol môj najlepší kamarát nožík, a tak so sa začal venovať rezbárstvu. Keď sa mi páči nejaký prejav alebo výjav, tak ho hodím na dosku a vyrežem. Je to maľba nožíkom," povedal pred rokom generál Strcula.



Autor: MO SR - Jozef ŽIAK , Foto: adam.sk - Dátum: 12.01.2012
Čítanosť: 17390
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share