Preskocit navigáciu

Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie


Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie

 S hlavnými úlohami, poslaním a určením 5. pluku šeciálneho určenia sa vo štvrtok 12. januára 2012 v rámci pracovného výjazdu v Žiline zoznámil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálmajor Peter Vojtek.

 Generálmajor Vojtek sa prihovoril príslušníkom pluku na slávnostnom nástupe, kde ich všetkých vyzval, aby na svojich postoch a vo svojich funkciách zvažovali, premýšľali a hľadali také riešenia, ktoré sú najefektívnejšie, najlacnejšie a ktoré umožnia čo najrýchlejšie splniť úlohy s maximálne vysokou kvalitou. Náčelník Generálneho štábu sa živo zaujímal o výstroj a výzbroj, ako aj výcvikové kapacity pluku. Okrem padákovej a spojovacej techniky, zdravotníckeho materiálu, výzbroje a výstroja používaných príslušníkmi pluku, navštívil aj výcvikový priestor Hradisko, ktorý je v zodpovednosti a starostlivosti pluku.

 „5. pluk špeciálneho určenia je jedným z našich najdôležitejších útvarov, preto po návšteve operačných veliteľstiev som ako prvý útvar navštívil práve tento priamo podriadený útvar,“ povedal generálmajor Vojtek. Veliteľ náčelníka GŠ oboznámil so všetkými spôsobilosťami, úlohami a problémami, ktoré pluk v súčasnosti rieši. „Diskutovali sme aj o tom, akým spôsobom budeme ďalej plniť úlohy v krízovom režime, ktorý máme v ozbrojených silách nastavený,“ dodal. Generál sa, okrem iného, zaujímal aj o súčinnosť pluku s ostatnými operačnými veliteľstvami, resp. druhmi síl.

  Nosnou témou však bolo aktuálne a budúce nasadenie pluku ako jediného slovenského reprezentanta Síl pre špeciálne operácie v operácii ISAF v Afganistane. „Snažíme sa postupne redislokovať naše jednotky na čo najmenší počet základní, aby sme zjednodušili logistické zabezpečenie, ktoré je v súčasnosti finančne náročné a komplikované,“ vysvetlil trend do ďalšieho obdobia Vojtek.  „A samozrejme, chceme posilniť aj spôsobilosti, ktoré v operácii ISAF zabezpečuje práve 5. pluk špeciálneho určenia,“ uzavrel.

 Jednotlivé statické a dynamické ukážky komentoval veliteľ pluku plukovník Ľubomír Šebo. „V ukážke, ktorú sme generálovi pripravili, mali naši vojaci za úlohu zistiť, čo tvorí, vyrába vyčlenená skupinka záškodníkov ukrytá v stane. Mohlo ísť o výrobu nástražných systémov alebo špinavých bômb. Mohla to byť skupina, ktorá sa pripravuje na útok,“ vysvetlil Šebo. Úlohou vojakov bolo vyhodnotiť situáciu a adekvátne na ňu reagovať. Identifikované podozrivé osoby zaistili a previezli na výsluch. „Tak, ako v tejto ukážke, tak aj reálne v Afganistane pripravujú naši príslušníci špeciálnu policajnú jednotku Afganskej národnej polície na vedenie špeciálnych operácií,“ objasnil činnosť veliteľ pluku. „Ak sa v takejto situácii potvrdí podozrenie, páchatelia smerujú do rúk justície,“ dodal plukovník.

 Príslušníci žilinského pluku pôsobia v operácii ISAF od septembra minulého roka. Všetky doteraz získané skúsenosti a poznatky z operácie implementujú do svojho výcviku s cieľom pripraviť ďalšie rotácie na najvyššej možnej kvalitatívnej úrovni.

 Generálmajor Peter Vojtek, ktorý je vo funkcii náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR od štvrtka 15. decembra 2011, vyjadril spokojnosť s úrovňou výcviku príslušníkov pluku a v závere svojej návštevy vyzdvihol ich výrazný podiel na reprezentácii Slovenska v mnohonárodnom prostredí operácie ISAF v Afganistane.


Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie I.Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie I.Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie I.Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie I.Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie II.Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie II.Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie II.Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie II.Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie III.Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie III.Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie III.Generál Vojtek navštívil Sily pre špeciálne operácie III.

Autor: 5. pšu – npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu – npor. Mário Pažický - Dátum: 13.01.2012
Čítanosť: 44916
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share