Preskocit navigáciu

Generálmajor Vojtek rokoval vo Vojenskom výbore NATO


Generálmajor Vojtek rokoval vo Vojenskom výbore NATO

Projekt inteligentnej obrany, operácie NATO, transformácia, nová veliteľská štruktúra NATO a obsadzovanie najvyšších postov v novej štruktúre boli hlavnými témami zasadania Vojenského výboru NATO, ktorého sa v dňoch 18. – 19. januára v Bruseli zúčastnil prvýkrát počas výkonu svojej funkcie náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálmajor Peter Vojtek.

Náčelníci generálnych štábov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie počas dvoch dní rokovali aj s kolegami z krajín podieľajúcich sa na operáciách ISAF v Afganistane a KFOR v Kosove o budúcnosti aliančných operácií. Rokovania sa uskutočnili aj vo formátoch členských krajín Euroatlantického partnerského vojenského výboru a Stredomorského dialógu. Samostatnou časťou bolo aj rokovanie Rady NATO-Rusko na úrovni náčelníkov GŠ, počas ktorého boli schválené pracovné plány vojenskej spolupráce na ďalšie obdobie.

Rokovanie vojenského výboru začalo neformálnym stretnutím členov s generálnym tajomníkom NATO Andersom Fogh Rasmussenom za účasti hlavného veliteľa spojeneckých síl v Európe admirála Jamesa G. Stavridisa a hlavného veliteľ spojeneckých síl pre transformáciu generála Stephane Abriala. Diskusia s generálnym tajomníkom NATO bola zameraná na najdôležitejšie politické a vojenské témy, ktoré rezonujú v súčasnosti vo veliteľstve NATO a niesla sa v duchu „Road Map to Chicago“. Kľúčovým bodom chicagskeho summitu NATO, ktorý sa bude konať v máji tohto roka, bude pretrvávajúce partnerstvo NATO s Afganistanom, odsúhlasené na Lisabonskom summite. Vojaci NATO cvičia afganské bezpečnostné sily a postupne im odovzdávajú zodpovednosť za bezpečnosť v krajine. Na tejto úlohe sa podieľajú aj príslušníci Ozbrojených síl SR. Podľa Rasmussena bude summit v Chicagu veľmi dôležitý a bude nadväzovať na zásadné rozhodnutia prijaté minulý rok v Lisabone. Podľa šéfa NATO prinesie aj niektoré nové témy.

Prítomnosť v Bruseli využil generálmajor Vojtek aj na bilaterálne stretnutie s náčelníkom štábu obrany Ozbrojených síl Austrálie generálporučíkom Davidom Hurleyom, s ktorým prediskutoval ďalšie možnosti vzájomnej spolupráce v Afganistane v období rokov 2012 - 2014.

Generálmajora Vojteka v Bruseli prijal aj stály predstaviteľ SR v Severoatlantickej rade veľvyslanec František Kašický a v rámci svojho programu sa náčelník GŠ stretol aj s príslušníkmi Úradu vojenského pridelenca pri NATO, ktorých oboznámil s aktuálnou situáciou v OS SR s dôrazom na úlohy v roku 2012.


Generálmajor Vojtek rokoval vo Vojenskom výbore NATOGenerálmajor Vojtek rokoval vo Vojenskom výbore NATO

Autor: mjr. Milan VANGA - hovorca OS SR , Foto: SD SR pri NATO, Brusel - Dátum: 20.01.2012
Čítanosť: 16436
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share