Preskocit navigáciu

Povýšení poddôstojníci v Kandaháre zložili sľub


Povýšení poddôstojníci v Kandaháre zložili sľub

14. januára 2012 sa na najväčšej základni NATO Kandahár Air Field konala ceremónia „Predstavenia novo povýšených poddôstojníkov“ za účasti slovenských poddôstojníkov. Tradícia ceremónií je súčasťou armády Spojených Štátov, kde rovnako ako v našich ozbrojených silách, je hodnostný zbor poddôstojníkov vnímaný ako kľúčový element ozbrojených síl.

Poddôstojník je v moderných armádach lídrom, ktorého úlohou je správne viesť a motivovať zverených ľudí. Preto poddôstojnícke zbory požívajú veľmi vysokú vážnosť a úctu. Na predstavení novo povýšených poddôstojníkov mali ozbrojené sily svoje zastúpenie piatimi novo povýšenými poddôstojníkmi.

Ceremoniál začal príchodom veliacich poddôstojníkov kontingentov, ktorých podriadení boli povýšení. Medzi nimi bol aj veliaci poddôstojník slovenského kontingentu štábny nadrotmajster Marek Stretavský. Nasledoval príhovor vojenského kaplána americkej armády, po ktorých nasledoval sľub poddôstojníkov jednotlivých armád. Slávnostný sľub zložili aj naši piati poddôstojníci.

Povýšení poddôstojníci po zložení sľubu prechádzali popod poddôstojnícke meče k svojim veliacim poddôstojníkom, od ktorých si prevzali dekrét o povýšení do ďalšej poddôstojníckej hodnosti. Na záver ceremónie nasledovalo slávnostné krájanie poddôstojníckej torty mečom. Prekrojiť túto tortu mal česť aj jeden zo Slovákov. Neformálne stretnutie po ceremónii ešte viac utužilo priateľstvo medzi kolegami z rôznych armád krajín, ktoré plnia svoje úlohy na základni v Kandaháre.


Povýšení poddôstojníci v Kandaháre zložili sľubPovýšení poddôstojníci v Kandaháre zložili sľubPovýšení poddôstojníci v Kandaháre zložili sľubPovýšení poddôstojníci v Kandaháre zložili sľubPovýšení poddôstojníci v Kandaháre zložili sľubPovýšení poddôstojníci v Kandaháre zložili sľubPovýšení poddôstojníci v Kandaháre zložili sľubPovýšení poddôstojníci v Kandaháre zložili sľubPovýšení poddôstojníci v Kandaháre zložili sľubPovýšení poddôstojníci v Kandaháre zložili sľub

Autor: SLOVCON ISAF , Foto: SLOVCON ISAF - Dátum: 20.01.2012
Čítanosť: 14594
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share