Preskocit navigáciu

Ján Kubiš navštívil v Kandaháre slovenský tím EOD


Ján Kubiš navštívil v Kandaháre slovenský tím EOD

Na predsunutej základni v centre afganského Kandaháru navštívil 26. januára 2012 slovenských špecialistov na odstraňovanie výbušných prostriedkov dezignovaný osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN v Afganistane a vedúci Pomocnej misie OSN v Afganistane (UNAMA) Ján Kubiš.

Príslušníci slovenského tímu EOD informovali Jána Kubiša o svojom pôsobení v rámci amerického účelového zoskupenia TF Paladin-Juh a aktuálnych úlohách, ktoré v centre Kandaháru plnia. Osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN ocenil prácu štyroch členov slovenského tímu EOD a jedného dôstojníka v štruktúrach nadriadeného veliteľstva za ich obetavú nebezpečnú prácu v prospech afganského obyvateľstva, afganských bezpečnostných síl a koaličných partnerov. Podľa Kubiša sú slová chvály na adresu slovenského tímu EOD tímu, ktoré odzneli v americkom kongrese, veľmi významným prejavom vďaky. Rovnako aj Ján Kubiš vyjadril svoju úprimnú vďaku a rešpekt pred každodennou prácou slovenských špecialistov.

Dôkazom vyťaženosti slovenských špecialistov EOD v Kandaháre je aj fakt, že na stretnutie s Jánom Kubišom prišli priamo zo zásahu v centre mesta, kde odstraňovali nástražný výbušný prostriedok. Aj tentoraz svoju úlohu zvládli na najvyššej profesionálnej úrovni, čím zachránili zdravie a životy afganských obyvateľov, alebo koaličných vojakov.

V Afganistane v súčasnosti pôsobí už tretia rotácia slovenských špecialistov EOD. Slovenský tím EOD predchádzajúcej druhej rotácie získal za profesionálnu prácu titul Hrdina bojiska, za zásah pri napadnutí ich základne povstalcami im osobne poďakoval aj americký veľvyslanec v Afganistane a poďakovanie na ich adresu odznelo aj v americkom kongrese.

Ján Kubiš prevzal svoju významnú funkciu v januári 2012. Je to dôkaz toho, že Slovensko má diplomatov, ktorí môžu svoje skúsenosti zúročiť vo významných medzinárodných funkciách. Pomocná misia OSN v Afganistane UNAMA je politickou misiou zriadenou na žiadosť afganskej vlády s cieľom pomôcť afganskému ľudu pri budovaní základov pre udržateľný mier a rozvoj.



Autor: hovorca ozbrojených síl SR , Foto: SVK EOD - Dátum: 30.01.2012
Čítanosť: 14304
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share