Preskocit navigáciu

Plakety pre tím EOD od ministra zahraničných vecí


Plakety pre tím EOD od ministra zahraničných vecí

Minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda udelil v pondelok 6. februára plaketu Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky príslušníkom slovenského tímu na zneškodňovanie výbušných prostriedkov (EOD – Explosive Ordnance Disposal). Tento tím sa v decembri vrátil z polročného pôsobenia v operácii ISAF v Afganistane.


Plaketu si z rúk ministra prebrali štyria členovia tímu a dôstojník EOD major Roland Bartakovics, ktorý pôsobil vo veliteľstve pod ktorým slovenský tím EOD v Kandaháre pôsobil. „Dobre slúžiaci vojak v zahraničnej misii je najlepším diplomatom,“ vyhlásil po stretnutí minister Dzurinda. Minister osobne poďakoval všetkým príslušníkom EOD za ich činnosť počas pôsobenia v operácii a zvýraznil dôležitosť ich poslania chrániť životy afganského obyvateľstva, afganských a koaličných bezpečnostných síl. Počas prijatia na ministerstve zahraničných vecí sa minister zaujímal o postrehy vojakov v súvislosti s aktuálnou situáciou v Afganistane a blížiacim sa odovzdaním zodpovednosti za bezpečnosť krajiny afganským bezpečnostným zložkám.


Slovenský EOD tím získal od svojich nadriadených v Afganistane čestný titul Hrdina bojiska. Stal sa tak najlepším EOD tímom spomedzi všetkých koaličných tímov misie ISAF pôsobiacich v bojovo najexponovanejšej južnej časti Afganistanu.


Členovia EOD tímu sa vyznamenali počas neúspešného útoku ozbrojencov na spojeneckú základňu v Kandaháre 27. októbra 2011, kedy identifikovali a zneškodnili výbušné prostriedky uložené vo vozidlách nepriateľských síl. Príslušníkov tímu ocenili premiérka Iveta Radičová poverená riadením rezortu obrany, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky Peter Vojtek aj štátny tajomník Ministerstva obrany Slovenskej republiky Róbert Ondrejcsák. Za ich čin sa im okrem slovenských predstaviteľov poďakovali aj americký veľvyslanec v Afganistane Ryan Crocker, zástupkyňa námestníka Ministerstva zahraničných vecí USA pre Európu a Euroáziu Marie L. Yovanovitchová, americký republikánsky kongresman Bill Shuster aj americký veľvyslanec na Slovensku Theodor Sedgwick.


V rámci NATO je Slovensko vedúcou krajinou pre oblasť zneškodňovania improvizovaných výbušných prostriedkov a nevybuchnutej munície. Od roku 2011 sídli v Trenčíne Centrum výnimočnosti NATO pre túto oblasť.


Plakety pre tím EOD od ministra zahraničných vecíPlakety pre tím EOD od ministra zahraničných vecíPlakety pre tím EOD od ministra zahraničných vecíPlakety pre tím EOD od ministra zahraničných vecíPlakety pre tím EOD od ministra zahraničných vecíPlakety pre tím EOD od ministra zahraničných vecí

Autor: mjr. Milan Vanga - hovorca OS SR , Foto: Ministerstvo zahraničných vecí SR - Dátum: 08.02.2012
Čítanosť: 15110
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share