Preskocit navigáciu

Prvá oficiálna zahraničná cesta generálmajora Vojteka smerovala do Prahy


Prvá oficiálna zahraničná cesta generálmajora Vojteka smerovala do Prahy

Diskusie o budúcom smerovaní ozbrojených síl Slovenskej republiky a Českej republiky, o spoločným organizovaním aktivít v rámci NATO, a prehlbovaní vzájomnej spolupráce v oblasti obrany boli na programe rokovaní počas prvej zahraničnej návštevy náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajora Petra Vojteka v Českej republike 9. – 10. februára 2012.

Generál Vojtek zo širokého spektra bilaterálnej spolupráce s Armádou Českej republiky vyzdvihol predovšetkým oblasť týkajúcu sa ochrany vzdušného priestoru v rámci NATINADS. Náčelník GŠ OS SR ocenil hlavne zmluvy, ktoré boli podpísané na vládnej úrovni o ochrane vzdušného priestoru. „Môžeme navzájom prekonávať hranice bez nejakých zvláštnych procedúr,“ povedal generálmajor Vojtek. „Chceme aj naďalej pokračovať vo výbornej spolupráci vo všetkých doteraz rozbehnutých oblastiach,“ dodal Vojtek. Náčelník Generálneho štábu AČR armádny generál Vlastimil Picek podčiarkol, že spolupráca so Slovenskom je už tradične na veľmi vysokej úrovni. „Spoločne sme rozoberali otázky bilaterálnej spolupráce, ktorá sa profiluje najmä v oblastiach vzdelávania a výcviku, logistiky, vyzbrojovania, obranného plánovania a spolupráce v zahraničných operáciách,“ vymenoval niektoré spoločné projekty českých a slovenských ozbrojených síl. V rámci šetrenia finančných prostriedkov majú obidve krajiny záujem o spoločný nákup zbraní, ako napríklad guľomety prostredníctvom aliančnej agentúry NAMSA. Obaja náčelníci však tento zámer podmienili realizáciu takýchto projektov politickým rozhodnutím.

Medzi témami rokovaní bola aj spoločná strategická preprava Kábul – Praha v súvislosti s odsunom ranených a chorých slovenských vojakov z operácie ISAF českými lietadlami v prípade potreby. Náčelník GŠ OS SR deklaroval ambíciu Slovenska zohrávať vedúcu úlohu v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície a manažmentu následkov rozvojom Centra výnimočnosti NATO pre túto oblasť. Výstavbou Nasaditeľného modulu komunikačných a informačných systémov NATO zasa aktívne prispeje k zvýšeniu nasaditeľnosti a udržateľnosti veliteľských prvkov Aliancie. V rámci prehlbovania spolupráce v oblasti výcviku a vzdelávania poskytne slovenská strana pre potreby spojencov a partnerov svoje špecializované pracoviská, ako sú Ústav špeciálneho zdravotníctva a výcviku Lešť, chemické cvičisko Zemianske Kostoľany, alebo Akadémia ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Prvý deň zahraničnej cesty prijal generálmajora Vojteka aj minister obrany Alexandr Vondra. Hovorili spolu aj o aktuálnych aktivitách v rámci V4, ktorej Česká republika aktuálne predsedá. Armády krajín V4 spoločne vytvoria bojové skupiny Európskej únie s pohotovosťou v prvej polovici roka 2016. Šéfovia armád krajín V4 sa na svojom ostatnom rokovaní v apríli r. 2011 dohodli na vytvorení expertných národných tímov za účelom identifikácie zdieľaných a zlučovaných spôsobilostí v rámci krajín V4, pričom pozícia Lead-Nation v tejto oblasti bude rotovať spolu s predsedníctvom krajín V4.

Podľa generálmajora Vojteka je spomedzi možných partnerov na prehĺbenie medzinárodnej spolupráce v oblasti obrany predpokladaný najvyšší potenciál spolupráce v rámci štátov V 4 predovšetkým s Českou republikou a Poľskom. „S českou stranou v poslednom období prebiehajú intenzívne rokovania aj v oblasti výcviku, vzdelávania, logistiky a ochrany vzdušného priestoru,“ vysvetlil Vojtek.
Na záver návštevy obaja náčelníci generálnych štábov deklarovali snahu o ďalšie prehlbovanie bilaterálnej spolupráce Slovenskej republiky a Českej republiky.


Prvá oficiálna zahraničná cesta generálmajora Vojteka smerovala do PrahyPrvá oficiálna zahraničná cesta generálmajora Vojteka smerovala do PrahyPrvá oficiálna zahraničná cesta generálmajora Vojteka smerovala do PrahyPrvá oficiálna zahraničná cesta generálmajora Vojteka smerovala do PrahyPrvá oficiálna zahraničná cesta generálmajora Vojteka smerovala do PrahyPrvá oficiálna zahraničná cesta generálmajora Vojteka smerovala do PrahyPrvá oficiálna zahraničná cesta generálmajora Vojteka smerovala do PrahyPrvá oficiálna zahraničná cesta generálmajora Vojteka smerovala do PrahyPrvá oficiálna zahraničná cesta generálmajora Vojteka smerovala do Prahy

Autor: mjr. Milan Vanga - hovorca OS SR , Foto: GŠ AČR - Jan Kouba - Dátum: 10.02.2012
Čítanosť: 14444
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share