Preskocit navigáciu

Slovák bude na Cypre veliť mnohonárodnej policajnej zmene


Slovák bude na Cypre veliť mnohonárodnej policajnej zmene

V pozícii veliteľa zmeny medzinárodnej jednotky vojenskej polície v misii UNFICYP na Cypre je od 1. februára 2012 prvýkrát v 11-ročnej histórii nášho pôsobenia v tejto misii príslušník slovenskej Vojenskej polície.

Ozbrojené sily Slovenskej republiky sú súčasťou jednotiek UNFICYP od roku 2001 a rovnako dlhý čas v ich štruktúrach participuje aj jednotka vojenskej polície FMPU (FORCE MILITARY POLICE UNIT), ktorej neoddeliteľnou súčasťou sú okrem britských, argentínskych a maďarských kolegov aj slovenskí vojenskí policajti.

Do pozície veliteľa zmeny bude po prvý raz zaradený slovenský vojenský policajt - nadrotmajster Radovan Januška, pričom jeho zástupcom bude britský vojenský policajt. Obsadenie tejto doteraz výhradne britskej funkcie je teda ocenením vysokých profesionálnych kvalít príslušníkov Vojenskej polície OS SR.

Za tento čas Slováci dostatočne preukázali, že sú v plnení úloh mnohonárodného zoskupenia prínosom, ako po odbornej tak i po stránke ľudskej. Aj jazyková pripravenosť slovenských vojenských policajtov značne prevyšuje štandard ostatných národov v misii. Doteraz boli Slováci v zmenách zaraďovaní do pozícií zástupcov svojich britských kolegov.

Aj napriek tomu, že do policajných pozícií v rámci FMPU nie sú v ostatných rotáciách zo Slovenska vojenskí policajti vysielaní z expozitúr vojenskej polície, ale zo Skupín pre riešenie krízovych situácií, svojimi výsledkami dokazujú, že i oni patria k „univerzálom“, ktorí dokážu vykonávať aj inú ako špeciálnu vojensko-policajnú činnosť.


Slovák bude na Cypre veliť mnohonárodnej policajnej zmene

Autor: SLOVCON UNFICYP , Foto: autor - Dátum: 10.02.2012
Čítanosť: 16183
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share