Preskocit navigáciu

K Valentínskej kvapke krvi sa pridali aj generáli


K Valentínskej kvapke krvi sa pridali aj generáli
Zamestnanci ministerstva obrany a profesionálni vojaci dnes podporili celoslovenskú akciu s názvom Valentínska kvapka krvi. Nenahraditeľnú tekutinu dnes prišlo do klubu rezortu obrany darovať asi 50 osôb. Spolu darovali viac ako 22 litrov krvi.

„Mobilný odber krvi robíme na ministerstve obrany každé štyri mesiace. A je krásna náhoda, že vyšiel práve dnes na Valentína,“ uviedol primár oddelenia hematológie a transfuziológie Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku Juraj Mitura.

Darovanie krvi je podľa jeho slov tým najjednoduchším spôsobom, ako si skontrolovať svoj zdravotný stav. „Zároveň tým darca urobí niečo dobré pre ostatných. Ľudia sa pri darovaní krvi nelíšia profesiou ani vekom. Naopak, spája ich myšlienka, že chcú urobiť niečo, čo má význam,“ pripomenul. Tendencia darovať krv, podľa primára Mituru narastá. Pozitívum je, že väčší záujem je najmä u mladých ľudí.

Mobilný odber krvi nie je pre zdravotníkov z vojenskej nemocnice ničím neobvyklým. „Krv sme už odoberali aj v poľných podmienkach, na Záhorí v kontajneri, či opakovane na Lešti v stanoch. Chceme sa tak priblížiť reálnym podmienkam, ktoré môžu nastať v krízových situáciách,“ vysvetlil primár oddelenia hematológie a transfuziológie.

Medzi prvými darcami už o siedmej hodine ráno bol aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálmajor Peter Vojtek a náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR generálmajor Marian Áč.

Náčelník generálneho štábu víta iniciatívu mobilného odberového centra a v darovaní krvi vojakmi vidí aj symboliku. „Vojaci, ktorí sú odhodlaní prelievať krv v operáciách, dobrovoľne darujú krv v prospech občanov,“ povedal generálmajor Vojtek pri svojom už 41. Darovaní krvi. Generálmajor Áč daroval krv už 46-krát.

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku slúži mimo iného aj ako zásobáreň zmrazenej krvi v prípade krízových situácií, akými sú hromadné priemyselné havárie, či prírodné katastrofy. Zároveň je kedykoľvek schopná zabezpečiť krv pre slovenských vojakov v zahraničných operáciách.


Autor: OpMP a hovorca Ozbrojených síl SR , Foto: Milan Vanga - Dátum: 14.02.2012
Čítanosť: 12956
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share