Preskocit navigáciu

Armáda pomáha po kalamite aj v Starých Horách


Armáda pomáha po kalamite aj v Starých Horách

Ozbrojené sily SR opäť pomáhajú pri mimoriadnej situácii. Tentokrát v obci Staré Hory, v časti Horný Jelenec, kde dnes spadla lavína. Do obce odišli dvaja vojaci a ťažká technika. Pomáhajú spriechodniť cestu a odstraňovať návaly snehu.

Starosta Starých Hôr Ján Kováč, požiadal po vyhlásení mimoriadneho stavu, o pomoc veliteľa Zmiešaného krídla Sliač plukovníka Vladimíra Lisého. Ten okamžite vyčlenil vojakov a potrebnú techniku. Viac v tejto chvíli armáda pomôcť nemôže, pretože cesta je v danom úseku veľmi úzka a je potrebné odstrániť sneh.

„V sobotu som ubezpečila starostov na Kysuciach, že armáda je v krízových situáciách vždy pripravená pomôcť. Staré Hory to len dokazujú. Pomohli sme hneď, ako nás o pomoc požiadali. Naďalej však platí aj moje druhé vyjadrenie, že vojakov netreba zneužívať a do prác na odstraňovaní následkov snehových kalamít musia obce a mestá zapojiť aj nezamestnaných. S technikou z našej strany problém určite nebude,“ povedala predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, poverená riadením Ministerstva obrany SR.

Premiérka v sobotu osobne navštívila viaceré samosprávy na Kysuciach, aby skontrolovala stav po snehovej kalamite, ktorá obce a mestá v uplynulých dňoch zasiahla. Apelovala na starostov aj primátorov, aby sa v podobných prípadoch zachovali zodpovedne a svoje požiadavky o pomoc adresovali na kompetentné orgány včas. Zároveň ubezpečila, že prvými refundáciami nákladov, ktoré obciam vznikli, či už pri mrazoch, alebo kalamitnom snežení, sa bude zaoberať už na najbližšom rokovaní vlády.

Vojaci už od utorka tohto týždňa vozia cisternami pitnú vodu do vodojemov v obci Plavnica v okrese Stará Ľubovňa a od stredy zásobujú pitnou vodou aj obec Čavoj v prievidzskom okrese. V pohotovosti sú ďalší príslušníci ozbrojených síl aj s ťažkou technikou, ktorí sú v prípade požiadaviek pripravení zasiahnuť.

Pomoc obyvateľstvu v krízových situáciách je jedným z najdôležitejších poslaní ozbrojených síl SR. Vojaci zostanú v pohotovosti a nasadené jednotky budú v krízových oblastiach zasahovať až do odvolania.


Armáda pomáha po kalamite aj v Starých HoráchArmáda pomáha po kalamite aj v Starých HoráchArmáda pomáha po kalamite aj v Starých HoráchArmáda pomáha po kalamite aj v Starých HoráchArmáda pomáha po kalamite aj v Starých Horách

Autor: MO SR - OpMP , Foto: MO SR- Ivan Kelement, OS SR - npor. Mário Pažický, pplk. Pavol Tököly, www.tvt.sk - Dátum: 20.02.2012
Čítanosť: 14593
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share