Preskocit navigáciu

Pripravujú pozorovateľov pre tri kontinenty


Pripravujú pozorovateľov pre tri kontinenty

Príslušníci výcvikovej jednotky vojenských misií (VJVM) martinského práporu výcviku zabezpečujú pre potreby našich Ozbrojených síl výcvik kľúčového personálu jednotiek vysielaných do vojenských operácií NATO, EÚ a mierových misií OSN. Okrem toho majú na starosti národnú prípravu príslušníkov OS SR vysielaných na pozície v rámci veliteľstiev NATO a EÚ, výcvik vojenských pozorovateľov OSN, EÚ a OBSE, výcvik kľúčového personálu určeného do deklarovaných jednotiek NATO (NRF) a EÚ (BG). Ale napríklad aj prípravu zahraničného kľúčového personálu do operácie UNFICYP ( maďarských, chorvátskych a srbských vojakov).

V týchto dňoch v priestoroch posádkového cvičiska Sučany vrcholí dvojtýždňová príprava budúcich zástupcov Slovenska v pozorovateľskej misii OSN UNTSO v Izraeli a v Sýrii, v pozorovateľskej misii EUMM v Gruzínsku, vojenských pozorovateľov – styčných dôstojníkov (MOLO) v misii OSN UNFICYP na Cypre i zástupcov v operácii EUFOR – ALTHEA na území Bosny a Hercegoviny.

Podľa zástupcu veliteľa VJVM majora Vladimíra Sedláka cieľom zamestnania je praktická aplikácia poznatkov, s ktorými boli cvičiaci oboznámení počas teoretických prednášok. Riadiaci zamestnania kapitán Pavol Chlebko pripomína: „Preveria fyzickú spôsobilosť, znalosť anglického jazyka pri plnení úloh v medzinárodnom prostredí, orientáciu v teréne a prácu s GPS, komunikáciu v anglickom jazyku v rádiovej sieti, ale aj zásady mínovej bezpečnosti, či reakciu na incident v priestore zodpovednosti a v neposlednom rade i znalostí zo zásad poskytovania prvej pomoci.“

Pri presune cez priestor zodpovednosti budúci pozorovatelia našli havarované vozidlo OSN, čiastočne sa nachádzajúce v mínovom poli. Na patrolovacej ceste bola zranená osoba a ďalšia sa nachádzala priamo vo vozidle. Úlohou patroly bolo správne posúdiť situáciu, postupovať v zmysle zásad mínovej bezpečnosti a odoslať včas a správne hlásenia v zmysle SOP (použitie hlásenia v zmysle podkladov z priestoru nasadenia).

To bola len jedna z úloh, ktorú museli frekventanti kurzu splniť. Aj major Peter Husár, náčelník regionálneho úseku KIS v Trenčíne, ktorý by mal rok pôsobiť na Strednom východe v pozorovateľskej misii UNTSO. Aj napriek tomu, že má skúsenosti ako vojenský pozorovateľ – styčný dôstojník z Cypru, podľa jeho vlastných slov mu terajšia príprava dala mnoho nových teoretických i praktických informácií. Kapitán Jozef Matis z rožňavského práporu RCHBO by zasa mal pôsobiť na nepokojnom Kaukaze v pozorovateľskej misii EUMM v Gruzínsku. Už tam raz bol. Na čečensko-gruzínskej a dagestansko–gruzínskej hranici. Teraz ho čaká oblasť Abcházska a Južného Osetska. Pripomína, že okrem dobrej fyzickej kondície (časť úloh plnia v nadmorských výškach až 3 000 metrov nad morom) a angličtiny je potrebná aj ruština. „Bez nej sa dá len veľmi ťažko dohovoriť s miestnym obyvateľstvom,“ konštatuje kapitán Matis. Kapitán Zdenko Targoš z nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády bude od marca znova pôsobiť na Cypre ako vojenský pozorovateľ – styčný dôstojník.

V martinskej výcvikovej jednotke vojenských misií v priebehu uplynulého roku pripravili takmer 500 príslušníkov našich Ozbrojených síl pre pôsobenie v zahraničných misiách na Cypre, Bosne a Hercegovine, Afganistane, Gruzínsku a na Golanských výšinách. Okrem nich aj maďarských, chorvátskych a srbských vojakov, s ktorými príslušníci našich Ozbrojených síl spoločne plnia úlohy na Cypre.


Pripravujú pozorovateľov pre tri kontinentyPripravujú pozorovateľov pre tri kontinentyPripravujú pozorovateľov pre tri kontinentyPripravujú pozorovateľov pre tri kontinentyPripravujú pozorovateľov pre tri kontinentyPripravujú pozorovateľov pre tri kontinentyPripravujú pozorovateľov pre tri kontinentyPripravujú pozorovateľov pre tri kontinenty

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: MO SR - Jozef Žiak, archív VJVM - Dátum: 22.02.2012
Čítanosť: 15295
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share