Preskocit navigáciu

OS SR sa pripravujú na najväčšie logistické cvičenie


OS SR sa pripravujú na najväčšie logistické cvičenie

Spôsobilý logista 2013 – Capable Logistician 2013 (CL 2013) je názov najväčšieho medzinárodného vojenského logistického cvičenia, ktoré sa uskutoční budúci rok na Slovensku. Svojím rozsahom pôjde o najväčšie medzinárodné logistické cvičenie v ére moderných armád. K realizácii cvičenia, ktoré by sa malo uskutočniť v júni budúceho roka, sa tento týždeň stretli v Bratislave zástupcovia hostiteľskej krajiny so zástupcami organizátora, ktorým je Medzinárodné logistické koordinačné centrum (Multinational Logistics Coordination Centre – MLCC) so sídlom v Prahe.

Počas celého pracovného týždňa zástupcovia ozbrojených síl SR s kolegami z MLCC pripravovali dokumenty potrebné k realizácii cvičenia. Záujem o účasť na cvičení prejavilo už viac ako 30 krajín NATO, EÚ, členských krajín Partnerstva za mier (Partnership for Peace – PfP) vrátane Ruska a ostatných partnerských štátov, čím sa cvičenie radí k najväčším svojho druhu od ukončenia 2. svetovej vojny. Cvičiť bude viac ako 1200 osôb s vyše 400 kusmi vojenskej techniky na zemi i vo vzduchu v priestoroch Výcvikového priestoru Vojenského obvodu Lešť, letiska zmiešaného krídla Sliač a Centra simulačných technológií Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši.

Podľa predbežného zámeru cvičenia pôjde o precvičenie a zladenie spoločných logistických postupov zúčastnených armád. Scenár cvičenia vychádza z fiktívneho konfliktu medzi dvoma krajinami, kedy o nasadenie vojsk NATO do konfliktného regiónu požiadala svojou rezolúciou Bezpečnostná rada OSN. Podľa námetu budú počas operácie na podporu mieru musieť mnohonárodné sily riešiť aj humanitárnu asistenciu v súvislosti s živelnou katastrofou, čo preverí schopnosť spojencov vzájomne kooperovať (interoperabilita) pri riešení neočakávaných situácií počas nasadenia v priestore operácie. Jedným z hlavných cieľov cvičenia je práve overenie funkčnosti platných logistických štandardov NATO. Rozvoj interoperability je v súčasnosti jednou z hlavných priorít NATO v oblasti logistiky.

Základný právny rámec cvičenia CL13 je obsiahnutý v dokumente Memorandum o porozumení (Memorandum of Understanding CL13 - MOU CL13). Tento bol českou stranou podpísaný počas rokovania v Bratislave a tvorí platformu pre pristúpenie k cvičeniu CL13 pre všetky štáty participujúce na cvičení. Slovenská republika je jedným zo zakladajúcich štátov MLCC spolu s Českou republikou, Spojenými štátmi americkými, Maďarskom a Gréckom a aktívne sa podieľa na jeho budovaní. Od 1. októbra 2011 v štruktúre MLCC pôsobí aj vyslaný dôstojník ozbrojených síl SR.

V súvislosti s členstvom Slovenskej republiky v NATO je spolupráca OS SR s ostatnými armádami členov Aliancie a partnerských krajín pri riešení úloh medzinárodného krízového manažmentu samozrejmá. Úlohou OS SR je pripravovať a poskytovať vycvičené jednotky schopné plniť úlohy v medzinárodnom prostredí a medzinárodné cvičenie je jedným z nástrojov k naplneniu tohto záväzku. Výcvik jednotiek v medzinárodnom prostredí podľa štandardov NATO, ako aj organizovanie a zabezpečovanie medzinárodných cvičení, podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR generálmajora Petra Vojteka priamo súvisí s plnením medzinárodných záväzkov OS SR. „Plánovanie, príprava a samotná realizácia cvičenia takéhoto formátu bude mať pri vynaložení minimálnych nákladov zásadný prínos pre rozvoj rezortu obrany a zvýšenie kredibility SR na medzinárodnej úrovni,“ vysvetlil generálmajor Vojtek počas prihraničného stretnutia so svojím českým rezortným kolegom, ktoré sa uskutočnilo v Čadci koncom tohto týždňa. „Zároveň ide o jedinečnú príležitosť pre príslušníkov rezortu obrany na získanie skúseností, kontaktov a na pozitívnu prezentáciu celého rezortu,“ dodal.



Autor: mjr. Milan Vanga - hovorca OS SR , Foto: ŠbPO - Dátum: 03.03.2012
Čítanosť: 16289
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share