Preskocit navigáciu

Veliteľ slovenských SOF v Afganistane


Veliteľ slovenských SOF v Afganistane

 Na pozvanie veliteľa veliteľstva síl pre špeciálne operácie USA v Európe (US SOCEUR) generálmajora Michaela Repassa pricestoval v sobotu 25. februára 2012 do Afganistanu na pracovnú cestu veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia plukovník Ľubomír Šebo v sprievode svojho zástupcu kapitána Karola Lipku.

 Cieľom návštevy bolo detailné oboznámenie sa s aktuálnou situáciou v oblasti pôsobenia jednotiek SOF (Special Operation Forces - Sily pre špeciálne operácie) v operácii ISAF a potvrdenie návrhu rozdelenia priestoru zodpovednosti na najbližších dvanásť mesiacov pre jednotky SOF krajín USA, Rumunska, Slovenska a Maďarska. Tieto spoločne pôsobia pod americkým velením v rámci zmiešaného účelového zoskupenia CJTF (Combined Joint Task Force – kombinované účelové zoskupenie) v centrálnej a východnej oblasti Afganistanu.

 Počas pracovnej cesty prijal plukovníka Šeba najvyšší veliteľ Síl pre špeciálne operácie v Afganistane. Predmetom rokovaní bolo aj pokračovanie nasadenia príslušníkov pluku v pozíciach vo veliteľstve ISAF SOF HQ. Hlavným námetom rokovaní na veliteľstve CJTF, ktorých sa zúčastňoval aj veliteľ Síl pre špeciálne operácie USA Repass, boli podmienky pôsobenia slovenskej jednotky SOF.

 Po rokovaniach na veliteľstvách sa veliteľ pluku presunul vzdušnou a pozemnou cestou do priestoru operácie - do provincie, v ktorej pôsobí slovenská SOF. Na predsunutej základni, ktorá je vo výške viac ako 2000 metrov, navštívil členov pluku, ktorí mentorujú špeciálne operácie a výcvik príslušníkov afganských špeciálnych policajných síl – PRC (Provincial Response Company – provinčné zásahové tímy). V priestore operácie si pozrel výcvikový priestor a výcvik PRC, v základni afganskej jednotky sa stretol s jej príslušníkmi. Provinčné zásahové tímy patria pod velenie provinčného veliteľa polície (PCOP - Provintional Chief of Police) – generála, ktorý vyslovil uznanie podielu slovenských vojakov na rozvoji spôsobilostí zásahových tímov.

 V závere pracovnej cesty navštívil plukovník Šebo hlavné veliteľstvo operácie ISAF. Stretol sa tam s osobitným zástupcom generálneho tajomníka OSN pre Afganistan Jánom Kubišom a plukovníkom Stoklasom, ktorý pôsobí vo veliteľstve operácie ISAF na pozícii v oddelení plánovania operácií.

 Podľa nastávajúceho prerozdelenia priestorov operácie bude ďalšia rotovaná slovenská jednotka pôsobiť v inej, väčšej a z hľadiska bezpečnosti náročnejšej provincii. Tu bude mať vedúce postavenie, no s príspevkom partnerskej jednotky USA SOF. Tieto zmeny sú vnímané ako jeden z prejavov ocenenia práce slovenských SOF.


Veliteľ slovenských SOF v Afganistane I.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane I.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane I.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane I.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane II.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane II.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane II.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane II.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane III.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane III.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane III.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane III.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane IV.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane IV.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane IV.Veliteľ slovenských SOF v Afganistane IV.

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - archív - Dátum: 29.02.2012
Čítanosť: 41678
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share