Preskocit navigáciu

V muničnom sklade v Novákoch sa stala tragédia


V muničnom sklade v Novákoch sa stala tragédia

V stredu 7. marca 2012 o 13:17 došlo v muničnom sklade VÚ 5278 v Novákoch k výbuchu, pri ktorom zomrel jeden človek a traja ďalší boli zranení. K výbuchu došlo zatiaľ z nezistených príčin pri manipulácii s muníciou počas mimoriadnej inventarizácie, ktorá prebieha v muničnom sklade od decembra minulého roka.

Jeden človek zraneniam podľahol, dvaja boli hospitalizovaní v Bojniciach a posledný veľmi ľahko zranený bol ošetrený priamo na mieste.

Na miesto nešťastia vycestovala predsedníčka vlády poverená riadením ministerstva obrany Iveta Radičová a náčelník generálneho štábu OS SR Peter Vojtek. „Dovoľte mi vyjadriť ľútosť nad touto udalosťou a úprimnú sústrasť všetkým blízkym. Zároveň dúfam, že sa všetci zranení rýchlo uzdravia,“ reagovala premiérka Iveta Radičová.

Všetci okrem ľahko zraneného boli civilní zamestnanci muničného skladu. Ľahko zranený bol profesionálny vojak.

Na mieste sú vojenskí špecialisti, ktorí by mali vyšetriť presnú príčinu tragickej nehody.

Mimoriadna inventarizácia v muničnom sklade v Novákoch sa začala už prvého decembra 2011 po tom, čo sa v novembri zistilo chýbajúcich 2,5 kilogramu trhaviny. Nezávislá komisia tak kontroluje desiatky ton vojenskej munície vo všetkých skladových priestoroch muničného skladu. Fyzicky sa musí otvoriť niekoľko tisíc zapäčatených obalov. Mimoriadna inventarizácia by sa mala skončiť až koncom mája 2012.



Autor: MO SR - Lukáš Milan , Foto: MO SR - archív - Dátum: 08.03.2012
Čítanosť: 13441
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share