Preskocit navigáciu

V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA


V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA

 Spolu tridsaťpäť profesionálnych vojakov sa vo štvrtok 8. marca 2012 rozlúčilo so svojimi rodinami a kolegami na nádvorí žilinského 5. pluku špeciálneho určenia. Na nasledujúce mesiace sa stane ich pôsobiskom Afganistan a Bosna a Hercegovina.

 Zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR generálporučík Jaroslav Vývlek sa pri tejto príležitosti prihovoril prítomným vojakom: „Skončila sa pre vás etapa prípravy a o krátky čas budete svoje schopnosti z výcviku preukazovať priamo v operácii. Viem, že v príprave ste nič nepodcenili a zodpovedne ste sa na svoju náročnú úlohu pripravili. Čas, ktorý strávite mimo svojho domova, bude relatívne krátky, ale zároveň dlhý pre vašich najbližších. Pevne verím, že vaše rodinné zázemie prekoná túto ťažkú skúšku počas  odlúčenia a o pár mesiacov, po splnení úloh, sa budeme môcť znovu všetci spolu stretnúť pri vašom šťastnom návrate domov“. Generál ďalej poďakoval najbližším lúčiacich sa vojakov za podporu, ktorú im v  ťažkých chvíľach poskytujú. Na záver príhovoru odchádzajúcich vojakov vyzval: “Hrdo reprezentujte svoj útvar a ozbrojené sily Slovenskej republiky. V hĺbke svojho srdca si držte a opatrujte naše rozlohou malé, ale krásne Slovensko”.

 Na slávnostnom nástupe sa s vojakmi rozlúčil aj predseda žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár, ktorý vyslovil prianie: „...aby sme vás o pol roka, po vašom návrate do vlasti, mohli tu v Žiline všetkých s radosťou privítať“.

 Účasť slovenských vojakov v zahraničných operáciách je podľa Vývleka súčasťou dlhodobého plánu našej zahraničnej politiky. „Naši vojaci v Afganistane plnia úlohy par excelans. Sú schopní plniť úlohy, pokiaľ na to majú podmienky. Pevne verím, že budú vzorom pre ostatných. Budú plniť obdobné úlohy ako doteraz - podieľať sa na príprave výcviku afganskych bezpečnostných síl, ktoré pomáhame budovať,“ skonštatoval druhý zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR.

 Pätnásť vojakov jednotky odchádzajúcej do operácie EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine absolvovalo podľa jej veliteľa Jaroslava Dzúrika najskôr všeobecnú časť výcviku v Martine. „Odbornú časť sme už cvičili v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Dve ženy, ktoré sú súčasťou jednotky, budú zabezpečovať celý kontingent OS SR po personálnej a logistickej stránke a po stránke komunikačných a informačných systémov,“ povedal Dzúrik.

 Veliteľ dvadsaťčlennej jednotky zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia odchádzajúcej do operácie ISAF sa v decembri zúčastnil na desaťdňovej stáži v jednotke, ktorá v Afganistane už pôsobí. „Mal som možnosť vidieť celú ich prácu. Počas ich pôsobenia v operácii sme s nimi v kontakte prostredníctvom videokonferencie, kolegovia nám pravidelne odovzdávajú informácie“, uviedol.

 Prípravu na pôsobenie v Afganistane začali v júni spoločným cvičením s americkou partnerskou jednotkou z 10. skupiny špeciálnych síl zo Štuttgartu vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť. „Počas cvičenia nám odovzdali gro informácií. Ďalej sme sa prvýkrát v histórii slovenských ozbrojených síl zúčastnili na medzinárodnom cvičení špeciálnych síl Night Hawk v Dánsku. Otestovali sme všetky činnosti a spôsobilosti, ktoré sme cvičili. Posledný mesiac sa jednotka zúčastnila na cvičení v Nemecku, ktoré preverilo, či sú vojaci pripravení na nasadenie. Americká strana sa vyjadrila, že sme plne pripravení na nasadenie do Afganistanu,“ dodal.

 Vo svojom príhovore k rodinným príslušníkom a odchádzajúcim vojakom povedal: „V operácii ALTHEA pôsobíme ako líder už 12 mesiacov, no v operácii ISAF SOF musíme nadviazať na úspešné pôsobenie našich predchodcov, ktorí svoje úlohy v Afganistane plnia šiesty mesiac ako historicky prvá rotácia slovenských Síl pre špeciálne operácie. Našim poslaním bude pokračovať v ich doterajších úspechoch. Latku chlapci nasadili vysoko, posnažíme sa ju udržať, možno prekonať. Čaká nás ťažkých 6 mesiacov, v ktorých budú na nás kladené vysoké nároky od partnerov z americkej a afganskej strany, ale i z domova, zo Slovenska. Naša príprava tu doma aj v zahraničí bola dlhá a náročná, no preverila nás po každej stránke: odbornej, fyzickej, poznáme i hranice našej psychickej výdrže. Vďaka za významnú pomoc na príprave patrí americkej partnerskej jednotke. Som presvedčený, že sme pripravení čeliť všetkým nástrahám tejto operácie”. Ako svoje hlavné predsavzatia označil veliteľ úspešné naplnenie misie a šťastný návrat domov v plnom zdraví. Na svojich podriadených, s ktorými v najbližších dňoch odcestuje do Afganistanu, apeloval: “Stojme jeden pri druhom, dôverujme mužovi vedľa nás! Len ako tím môžeme prekonať všetky nebezpečenstvá na horúcej pôde Afganistanu“.


V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA I.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA I.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA I.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA I.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA II.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA II.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA II.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA II.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA III.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA III.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA III.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA III.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA IV.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA IV.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA IV.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA IV.V Žiline sa lúčila 2. rotácia ISAF SOF a ALTHEA V.

Autor: 5. pšu - npor. Mário Pažický , Foto: 5. pšu - npor. Mário Pažický - Dátum: 08.03.2012
Čítanosť: 42310
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share