Preskocit navigáciu

Ozbrojené sily SR pomáhajú pri požiari hradu Krásna Hôrka


Ozbrojené sily SR pomáhajú pri požiari hradu Krásna Hôrka

Požiar jedného z najkrajších slovenských hradov, ktorý vznikol v sobotu 10. marca popoludní, je pod kontrolou. Silný vietor počas včerajšej noci zrejme rozfúkal tlejúce uhlíky a oheň sa znova rozhorel. Vďaka rýchlemu zásahu hasičov sa ho však podarilo uhasiť.

Zvládnuť následky rozsiahleho sobotného požiaru Hradu Krásna Hôrka pomáha aj dvadsať profesionálnych vojakov z Rožňavy. Príslušníkov útvaru Radiačnej, chemickej a biologickej ochrany si na miesto nešťastia vyžiadal zriadený krízový štáb. Dvadsiati vojaci z pohotovostného oddielu počas celej noci až do ôsmej hodiny rannej asistovali polícii pri zabezpečovaní objektu zhoreniska.

„Všetci velitelia dostali rozkaz, aby boli maximálne nápomocní pri zvládnutí situácie,“ konštatovala Iveta Radičová, ktorá je zároveň poverená riadením ministerstva obrany.

V nedeľu ráno opäť zasadal krízový štáb a znova požiadal o poskytnutie ďalších vojakov. Večer potom nastúpil do služby Raketometný oddiel z Rožňavy, ktorý vystriedal profesionálov z práporu RCHBO. Vojaci majú poľnú výstroj a prilby v prípade narušenia statiky múrov vyhoreného hradu.

Armáda zasahovala aj pri hasení požiaru počas víkendu. Na mieste bola cisterna na vodu a z Prešova do menej ako hodiny od prvej výzvy Hasičského a záchranného zboru priletel vojenský vrtuľník Mi-17, ktorý bol k dispozícii. V pohotovosti bol aj druhý vojenský stroj.


Ozbrojené sily SR pomáhajú pri požiari hradu Krásna HôrkaOzbrojené sily SR pomáhajú pri požiari hradu Krásna HôrkaOzbrojené sily SR pomáhajú pri požiari hradu Krásna HôrkaOzbrojené sily SR pomáhajú pri požiari hradu Krásna HôrkaOzbrojené sily SR pomáhajú pri požiari hradu Krásna Hôrka

Autor: MO SR - Lukáš Milan, KaNGŠ - Andrea Hankoščáková , Foto: Prápor RCHBO Rožňava - Dátum: 12.03.2012
Čítanosť: 14778
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share