Preskocit navigáciu

"Shahna ba shahna"


Príslušníci slovensko-americko-austrálskeho OMLT tímu v afganskom Tarin Kowte tento týždeň školia vojakov Afganskej národnej armády aj v oblasti údržby motorových vozidiel.
„Zámer vznikol po tom ako bolo zrejmé, že značná časť vozového parku partnerského afganského práporu je odstavená pre poruchy, ktorým sa dá ťažko predchádzať,“ konštatuje kapitán Tibor, jeden z mentorov.

Domáci vodiči dostali k dispozícii relatívne modernú techniku americkej výroby, no pred naštartovaním boli spravidla zvyknutí len utrieť prach z čelného skla. „Učíme ich ako pripraviť vozidlo na jazdu, ako ho ošetriť po nej a ako odstrániť jednoduchšie závady,“ hovorí kapitán Tibor. Neškolia však všetkých vodičov, ale len tých, ktorí budú školiť ďalších. Dobrým krokom bolo aj vypracovanie obrázkového manuálu základných činností, nakoľko značná časť afganských vojakov na najnižších pozíciách nevie čítať ani písať. Podľa kapitána Tibora sa vojaci ANA snažia, pretože si uvedomujú aj to, že dostávajú takpovediac do rúk nové remeslo. „Moji muži aj ja veľmi oceňujeme všetky poznatky a rady, ktoré nám OMLT tím odovzdáva,“ povedal veliteľ jednej z rôt major Fazel Rahman, ktorého vodiči boli práve zaúčaní do základov údržby a opráv nákladných vozidiel. Keď chcel charakterizovať spoluprácu, použil výraz shahna ba shahna. V jazyku dárí to znamená plece pri pleci.

„Potom ako nami vyškolení afganskí inštruktori začnú učiť svojich vojakov, ešte na ich školenia zopár razy prídeme. Aby sme videli ako ich vedú a prípadne im poradili,“ konštatuje kapitán Tibor.


Shahna ba shahnaShahna ba shahnaShahna ba shahnaShahna ba shahnaShahna ba shahnaShahna ba shahnaShahna ba shahnaShahna ba shahnaShahna ba shahnaShahna ba shahna

Autor: MO SR - Pavol Vitko, Tarin Kowt , Foto: autor - Dátum: 16.03.2012
Čítanosť: 12126
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share